Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Uvolněte ruku, radí Homola, jak být funky. A zahrajte si o kytaru

  0:07aktualizováno  0:07
Ve znamení funky je 19. díl naší kytarové školy, protože být funky je moderní v každé době. U kytary i v životě mi funky symbolizuje svižnost, uvolněnost, přímočarost. Prostě všechno to, co z člověka dělá prapor ve větru. Musím se při hře cítit hadrovitě, gumově, pružně, hlavně ne křečovitě a zarputile.

Já osobně vlastně hrát funky neumím, přesto ho tu učím. Můj styl se vyvinul z metalu a punku, kdy je ruka naopak ortodoxní a pevná. Tohoto „handicapu“ se zbavuji právě tímto cvičením, kdy se ruku snažím maximálně uvolnit.

Ukažte se a vyhrajte kytaru

Snažíte se hrát, trénujete na elektrickou kytaru a škola Honzy Homoly vám v tom pomáhá? Natočte svoji hru na kytaru podobně jako Honza níže a pošlete nám maximálně dvouminutové video. Svá videa nahrávejte do 15. prosince ZDE a připojte komentář a heslo KYTARA.

Nezáleží ani tak na úrovni hry, každý někdy začínal, přesto může být video zajímavé a originální. Mělo by prostě zaujmout tak, aby měl Honza Homola důvod vybrat jako výherce této krasavice od Kytary,cz jen vás.

Elektrická kytara WASHBURN RX22 FBLB je cenou pro výherce, který pošle...
Detail elektrické kytary WASHBURN RX22 FBLB, která je cenou pro autora...

Výherce získá kytaru WASHBURN RX22 FBLB

Pokud toužíte po jiné krásce, je dohoda na výběru jiného zboží v ekvivalentní hodnotě u firmy Kytary.cz, která elektrickou kytaru do soutěže věnovala, samozřejmě možná.

Vzpomenu si třeba na vynikajícího kytaristu Lukáše Chromka, bývalého člena kapely Airfare, který je zářným příkladem uvolněnosti a mrštnosti pravé ruky. Tak to má z mého pohledu vypadat.

A teď vlastní cvičení!

Čtyřem perkusivně hraným notám přiřadím písmeno „A“. Vznikne tedy schéma - A A A A.

Pak tyto noty zahraju plně, bez perkusivního chmatu, a označím je jako „B“. A máme tu - B B B B.

A teď začnu plné a perkusivní údery kombinovat, čímž nám vzniknou zajímavé vzorce. Na videu používám B A A A, tedy frázování na první dobu. A pokračuju s A B A A, A A B A a A A A B.

A pak už si můžu vymýšlet. B A B A, B B A B, A B A B, A A B B atd. Prostě mám tolik možností, že si s nima vystačím navěky.

Fotogalerie

Zní to možná složitě, ale v zásadě je princip velice jednoduchý. Stačí si uvědomit, že „A“ je úder perkusivní a „B“ plný.

A pozor! Podupávání nohy na první dobu bychom měli dodržet, abychom stále cítili začátek taktu. Záměrně používám slovo „měli dodržet“, protože u kytary neexistuje „musíme“. Překračování hranic a nedodržování pravidel je to, co z nás dělá originály.

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Najdete na iDNES.cz