Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


80 procent kaprů se sní v prosinci. Proč zbytek roku zaostává?

aktualizováno 
Přitom kapr nabízí nejen potřebné aminokyseliny a bílkoviny, ale působí i preventivně proti infarktu.

Kostra ryby | foto: shutterstock.com

Konzumace kapra prospěšná našemu tělu

galČeští rybáři produkují i dnes kapry stejné kvality, kteří byli v 16. století pokrmem směřujícím jako vybraná delikatesa na šlechtický stůl.

Jeho maso zajišťuje veškerou potřebu bílkovin. Obsahuje zejména všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje, a které si neumí vyrobit. Maso kapra je lehce stravitelné, proto neexistuje lepší zdroj bílkovin pro děti a staré lidi.

Kolik se sní v ČR kaprů

 1. čtvrtletí  7,6 %  
 2. čtvrtletí  4,5 %  
 3. čtvrtletí  2,4 %  
 4. čtvrtletí  85,5 %  
   říjen  3,4 %
   listopad  5 %
   prosinec  77,1 %

Kapří maso jako prevence infarktu

galKapr o váze 1,5–4 kila má optimální množství tuku (4-8 %). Tuku, který je nejzdravějším tukem ze všech zvířat. Právě v jeho tuku jsou obsaženy omega-3 polynenasycené mastné kyseliny EPA a DHA, které rozpouštějí a uvolňují látky, ucpávající cévy (cholesterol).

Výzkumy prokázaly, že nedostatek těchto mastných kyselin způsobuje u mužů málo aktivní spermie a u žen v těhotenství zhoršuje nervovou soustavu jejich dětí.
galTi, kteří si na Vánoce dali kapra, proto mají o důvod víc zařadit ho do svého jídelníčku i po zbytek roku.

Ryby pouze o Vánocích

Kapr je o vánočních svátcích vnímán jako tradiční pokrm a zřejmě právě proto z našich jídelníčků dosud naštěstí nevymizel natrvalo. Tabulka ukazuje, jak je kapří maso konzumováno tuzemskými spotřebiteli v průběhu roku.
Proč Češi nejí ryby i po zbytek roku v podobném množství? Proč se čím dál více na vánočním stole objevují jiné druhy ryb nebo dokonce vepřový řízek či krocan?

Na vině bude zřejmě více faktorů. Jediným velkým kladem, který může za to, že je kapr stále součástí našich svátků, je tradice sahající až ke Zlatému věku našeho rybníkářství, tedy do období 14.-16. stol.

Češi mají nejmenší spotřebu ryb

galSpotřeba masa sladkovodních ryb je v České republice 1,5 kg na osobu za rok. I když se toto číslo v některých regionech (Praha, České Budějovice) nepatrně zvyšuje, stále je to málo. Na celém světě se spotřeba ryb pohybuje kolem 16 kg na osobu za rok, v EU je to 11 kg na osobu za rok. Země, kde se konzumuje nejvíce ryb v Evropě, jsou pochopitelně země Skandinávské a Island. Ve světě jsou největšími konzumenty Eskymáci, kteří sní až 90kg na osobu za rok.

galCo nás odrazuje od toho, aby se kapr stal běžnou součástí našeho jídelníčku i po zbytek roku?

Někdo by mohl namítnout, že na vině je jeho složitá příprava, někdo také to, že je málo míst, kde je živá ryba nabízena. Někdo se zase utěšuje skutečností, že si místo kapra koupí na pohled líbivější a zcela jistě i zdravější filet lososa.

Cena úměrná kvalitě

galNa vině může být také vysoká cena v porovnání s jinými mraženými produkty. Cena Vánočního kapra (letos se u stánků pohybovala okolo 90 Kč/kg) je ale nutným odrazem nesmírně složitého extenzivního chovu, který produkuje kapra neobvykle vysoké kvality. Naši rybníkáři kapry chovají v ekologicky nezávadném rybničním prostředí, přikrmují ho obilovinami a kukuřicí, ale jeho přírůstek je závislý především na přirozené potravě (bentos a zooplankton). Náš kapr dorůstá do tržní velikosti 3-4 roky a jeho maso je právem ceněno v mnoha evropských zemích, kam se vyváží více než polovina naší produkce (Rakousko, Německo).
galZmiňovaný losos, krmený na rozdíl od kapra pouze granulemi s přídavkem červeného barviva melaninu, roste v klecích na pobřeží severských moří několik měsíců. Čeští rybáři tomuto tempu nemohou konkurovat cenou, jejich silnou stránkou je však nesrovnatelně větší kvalita, která je však tuzemskými spotřebiteli málokdy doceněna.

Vážení čtenáři, co vy a kapr, kamarádíte se, anebo dáváte přednost jiným chutím a jakým? Napište na hobby@idnes.cz

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Okurková limonáda v 7 minutách!
Okurková limonáda v 7 minutách!

Vyměňte kupované limonády za domácí.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.