Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

80 procent kaprů se sní v prosinci. Proč zbytek roku zaostává?

aktualizováno 
Přitom kapr nabízí nejen potřebné aminokyseliny a bílkoviny, ale působí i preventivně proti infarktu.

Kostra ryby | foto: shutterstock.com

Konzumace kapra prospěšná našemu tělu

galČeští rybáři produkují i dnes kapry stejné kvality, kteří byli v 16. století pokrmem směřujícím jako vybraná delikatesa na šlechtický stůl.

Jeho maso zajišťuje veškerou potřebu bílkovin. Obsahuje zejména všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje, a které si neumí vyrobit. Maso kapra je lehce stravitelné, proto neexistuje lepší zdroj bílkovin pro děti a staré lidi.

Kolik se sní v ČR kaprů

 1. čtvrtletí  7,6 %  
 2. čtvrtletí  4,5 %  
 3. čtvrtletí  2,4 %  
 4. čtvrtletí  85,5 %  
   říjen  3,4 %
   listopad  5 %
   prosinec  77,1 %

Kapří maso jako prevence infarktu

galKapr o váze 1,5–4 kila má optimální množství tuku (4-8 %). Tuku, který je nejzdravějším tukem ze všech zvířat. Právě v jeho tuku jsou obsaženy omega-3 polynenasycené mastné kyseliny EPA a DHA, které rozpouštějí a uvolňují látky, ucpávající cévy (cholesterol).

Výzkumy prokázaly, že nedostatek těchto mastných kyselin způsobuje u mužů málo aktivní spermie a u žen v těhotenství zhoršuje nervovou soustavu jejich dětí.
galTi, kteří si na Vánoce dali kapra, proto mají o důvod víc zařadit ho do svého jídelníčku i po zbytek roku.

Ryby pouze o Vánocích

Kapr je o vánočních svátcích vnímán jako tradiční pokrm a zřejmě právě proto z našich jídelníčků dosud naštěstí nevymizel natrvalo. Tabulka ukazuje, jak je kapří maso konzumováno tuzemskými spotřebiteli v průběhu roku.
Proč Češi nejí ryby i po zbytek roku v podobném množství? Proč se čím dál více na vánočním stole objevují jiné druhy ryb nebo dokonce vepřový řízek či krocan?

Na vině bude zřejmě více faktorů. Jediným velkým kladem, který může za to, že je kapr stále součástí našich svátků, je tradice sahající až ke Zlatému věku našeho rybníkářství, tedy do období 14.-16. stol.

Češi mají nejmenší spotřebu ryb

galSpotřeba masa sladkovodních ryb je v České republice 1,5 kg na osobu za rok. I když se toto číslo v některých regionech (Praha, České Budějovice) nepatrně zvyšuje, stále je to málo. Na celém světě se spotřeba ryb pohybuje kolem 16 kg na osobu za rok, v EU je to 11 kg na osobu za rok. Země, kde se konzumuje nejvíce ryb v Evropě, jsou pochopitelně země Skandinávské a Island. Ve světě jsou největšími konzumenty Eskymáci, kteří sní až 90kg na osobu za rok.

galCo nás odrazuje od toho, aby se kapr stal běžnou součástí našeho jídelníčku i po zbytek roku?

Někdo by mohl namítnout, že na vině je jeho složitá příprava, někdo také to, že je málo míst, kde je živá ryba nabízena. Někdo se zase utěšuje skutečností, že si místo kapra koupí na pohled líbivější a zcela jistě i zdravější filet lososa.

Cena úměrná kvalitě

galNa vině může být také vysoká cena v porovnání s jinými mraženými produkty. Cena Vánočního kapra (letos se u stánků pohybovala okolo 90 Kč/kg) je ale nutným odrazem nesmírně složitého extenzivního chovu, který produkuje kapra neobvykle vysoké kvality. Naši rybníkáři kapry chovají v ekologicky nezávadném rybničním prostředí, přikrmují ho obilovinami a kukuřicí, ale jeho přírůstek je závislý především na přirozené potravě (bentos a zooplankton). Náš kapr dorůstá do tržní velikosti 3-4 roky a jeho maso je právem ceněno v mnoha evropských zemích, kam se vyváží více než polovina naší produkce (Rakousko, Německo).
galZmiňovaný losos, krmený na rozdíl od kapra pouze granulemi s přídavkem červeného barviva melaninu, roste v klecích na pobřeží severských moří několik měsíců. Čeští rybáři tomuto tempu nemohou konkurovat cenou, jejich silnou stránkou je však nesrovnatelně větší kvalita, která je však tuzemskými spotřebiteli málokdy doceněna.

Vážení čtenáři, co vy a kapr, kamarádíte se, anebo dáváte přednost jiným chutím a jakým? Napište na hobby@idnes.cz

Autoři:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Najdete na iDNES.cz