Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyzkoušejte ryby grilované v papilotě nebo uzené ve starém pekáči

Ryby připravené na grilu představují jednu z největších delikates. Navíc je oproti jiným masům jejich příprava snadná, rychlá a nenáročná. Je tedy ideální čas spojit příjemné s užitečným a dát na rady odborníků, že by se maso sladkovodních ryb mělo objevit na našem jídelníčku nejméně dvakrát týdně.
Rybí maso je pro grilování ideální, protože je poměrně rychle upečené. Ryby lze...

Rybí maso je pro grilování ideální, protože je poměrně rychle upečené. Ryby lze porcovat na filety nebo podkovy, ale můžete je grilovat i celé. | foto: Petr Stupka

Aktivní rybáři to mají se sháněním rybího masa v sezoně asi nejjednodušší. I když v každém městě dnes určitě najdete rybárnu s čerstvými rybami. Pak už stačí dodržet pár základních pravidel, jak s rybami při grilování zacházet, a můžete začít experimentovat třeba s našimi recepty.

JAK grilovat A ČÍM DOCHUCOVAT:

- Grilujte jen ryby čerstvé, případně jen krátkodobě zmražené. Ty nechte v lednici v dostatečném předstihu samovolně rozmrznout.

- Grilovat se dají všechny druhy našich ryb, protože jejich maso je poměrně rychle upečené. Dají se tedy připravovat i v celku, případně si je můžete naporcovat na menší kousky – filety nebo podkovy. Další úpravy ryby nepotřebují.

- Pro ochucení rybí maso nepotřebuje dlouhodobé nakládání a marinování. Zpravidla stačí půl hodinky až hodinku před tepelnou úpravou maso osolit a okořenit a jen lehce potřít olejem. Případně si ze směsi oleje, koření, bylinek a dalších ochucovadel připravte malé množství marinády, kterou porce ryb potírejte.

- Pro kořenění a ochucení používejte mořskou sůl (nejlépe nečištěnou, přírodní) a jemnější koření. Například suché provensálské byliny, drcený kmín nebo čerstvě mletý pepř.

- Při grilování rybí maso nepokapávejte citronovou nebo pomerančovou šťávou, protože přitom dochází k rychlé destrukci svaloviny a následně ukapávání cenné šťávy. Ze stejného důvodu se do rybích marinád nepřidávají vína či destiláty.

Co je papilota

„Když jsem byl v učení, tak jsem pro přípravu ryby v papilotě musel uříznout část velkého archu pergamenového papíru, pěkně ho potřít olejem nebo sádlem, případně i máslem, prostě pomastit a do tohoto aršíku zabalit okořeněného pstruha i s kousky zeleniny, vařených brambor a plátkem slaniny. Vzniklý balíček se vložil do trouby a docela razantně se pekl, podle velikosti ryby asi tak patnáct až dvacet minut. Pokud byla dobře složená a umáčknutá, tak se papilota během pečení nafoukla. Pak se upečená ryba v papírové schránce položila na talíř a číšník musel rychle spěchat k hostovi, aby nafouklý balíček nesplasknul. Teprve před zraky zákazníka se pak papírový obal prostřihnul nebo rozříznul, aby si vůni všech surovin a tudíž i koření v obalu konzument plně vychutnal,“ popisuje barvitě šéfkuchař Petr Stupka, jak se dříve dělaly sladkovodní ryby v jakési papírové formě na zapékání pokrmů.

Dnes se na pečení a grilování ryb používá docela běžný alobal, tedy hliníková fólie. Výše popsaný balíček prostě a jednoduše uděláte z alobalu a vrazíte ho na suchý plech do rozpálené trouby. Podle velikosti porce a druhu ryby volte teplotu mezi 140 a 180 stupni Celsia. A hlavně si dávejte záležet na zajímavé kombinaci ingrediencí, aby pokrm každému opravdu zavoněl a také chutnal.

Osvědčené kombinace pro papilotu

Kapr podle Maďara
Porce kapříka osolte a pokapejte citronem. V misce si namíchejte hrubě pokrájená půlkolečka cibule, proužky paprik a měsíčky rajčat spolu s plnotučnou hořčicí a lžící rajčatového protlaku, vše trochu osolte. Vzniklou směs vložte na alobal, na ni položte porce kapra a navrch přidejte trochu změklého másla namíchaného se sladkou paprikou. Na to máslo nezapomeňte, je důležitou součástí receptu. Na hotovou porci pak patří lžíce kysané smetany.

Amur po gruzínsku
Nasolenou porci ryby položte na směs kyselé nakládané zeleniny - okurek, paprik a cibulek. Rybu pokryjte plátky anglické slaniny, zabalte a pečte, určitě si pochutnáte.

Uzená ryba ze starého pekáče

Domácky uzená ryba k posezení za příjemného letního podvečera asi neodolatelně zavoní každému. Petr Stupka doporučuje: „Patří mezi nejlepší recepty na ryby, které znám, a můžete tak upravovat libovolné druhy. Nelepší jsou jemně vyuzení pstroužci.“

Na přípravu budete potřebovat starý dvoudílný pekáč, kovovou mřížku, ryby, sůl, snítky šalvěje a kopru, jalovec, bukové piliny a hrstku černého čaje.

Porce nebo celé ryby důkladně nasolte, včetně kůže, a nechte v chladu proležet jednu nebo dvě hodinky. Ryby vcelku prořízněte podél páteře ke hřbetu tak, aby šly lépe nasolit a pak udit. Před úpravou je položte na drátěnou mřížku, která se vejde do nějakého starého pekáče nebo kastrolu. Na ni pak skládejte ryby kůží navrch, pod ryby vložte snítky zelených bylinek, třeba šalvěj a stvoly kopru. Pod mřížku nasypte bukové piliny, případně piliny z jiného dřeva, které je vhodné k uzení. K hoblinám pak přidejte hrstku černého čaje a potlučené jalovčinky.

Pak starý pekáč či kastrol dobře zakryjte poklicí, druhým pekáčem nebo silnějším alobalem pekáč položte na žhavé uhlíky v ohništi nebo na plotnu kamen či sporáku. Z nádoby se začne ozývat syčení a škvíření. Podle čichu poznáte, zda se hobliny a piliny příliš nepálí - štiplavý, bílý kouř je pohromou pro vaše dílo. Piliny je dobré také trochu navlhčit, aby se nepálily, ale opravdu jen doutnaly.

Osvědčený způsob je střídavě piliny zahřívat a pak pekáč odstavit ze zdroje tepla, protože důležitá je pozvolná mírná úprava. Podle velikosti porcí zvolte délku uzení. Nejméně však patnáct až dvacet minut, u pstruhů určitě půl hodiny. Po vyuzení nechte ryby chvilku vydýchnout a pak je ještě teplé servírujte s chlebem, případně lehkým salátem. „Myslím si, že se vám od všech, kdo ochutnají, dostane pochvalných ovací,“ dodává ještě Petr Stupka.

Autoři:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Tajemná skotská vejce. Vyzkoušejte je o Velikonocích na grilu trochu jinak

Ideální výsledek: maso je propečené a žloutek zůstal polotekutý.

VIDEO Jsou sice složitější na přípravu, ale kdy jindy si dopřát delikátní skotská vejce v netradiční...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...