Automatů na mléko jsou v Česku už desítky, dnes se otevřel první v Praze.
"Nechápu, proč jsou automaty v takové pozornosti. Lidé si neuvědomují rizika, která s sebou syrové kravské mléko nese. I přes podmínky, které musí provozovatelé splnit a pravidelné kontroly, může být mléko za některých situací kontaminováno viry a bakteriemi," varuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
V jižních Čechách se už objevil zvýšený výskyt průjmových onemocnění, za která zřejmě může právě stáčené mléko. "Konzumace nepřevařeného mléka z automatu byla zjištěna v anamnéze asi u 71 lidí v Jihočeském kraji, kteří onemocněli kampylobakteriózou," informoval hlavní hygienik Michael Vít.
Bez převaření mléko nepijte
Veterináři se proto na automaty zaměří. Ve všech krajích budou kontrolovat mléčné farmy i prodejce syrového kravského mléka a zjišťovat, jak je na tom surovina z mikrobiálního hlediska.
Provozovatelé automatů už teď musí splnit několik podmínek. "Musí zajistit jejich údržbu, pravidelné čištění a sanitaci včetně ochrany výtoku mléka před kontaminací hmyzem," upozornil Vít.
"Státní veterinární správa také důrazně upozorňuje, že je syrové mléko opravdu nutné před konzumací převařit, aby se předešlo riziku," poradil milovníkům čerstvého mléka Duben. Na nutnost převaření zákazníky také upozorní každý automat.
Podobné varování už v souvislosti se zdravotními problémy v jižních Čechách vydalo i ministerstvo zdravotnictví. Bez převaření mléko nepijte, vzkazuje.
"Hlavním zdravotním rizikem nepasterizovaného mléka je možný přenos bakteriálních a virových původců infekčních onemocnění. Zejména je to přenos původce listeriózy, která může být nebezpečná i smrtelná pro lidi s oslabeným imunitním systémem nebo těhotné ženy," upozornilo ministerstvo.
Podle Luboše Rejfka z firmy Toko Agri, která "mlékomaty" dodává, lidé konzumují mléko na vlastní nebezpečí. "Na každém automatu je cedulka, která upozorňuje na nutnost převaření. Pokud se tím zákazníci neřídí, riskují. Stejně, jako je tomu například s masem nebo majonézovými saláty, musí i s čerstvým mlékem jednat podle doporučených zásad," uvedl Rejfek.
I přesto, že mléko po převaření může ztratit některé prospěšné látky, stále mu prý zůstane řada předností oproti mléku v krabici. "Čerstvé mléko z automatů není okradeno o kravský tuk, který se zde přirozeně vyskytuje. Krabicové o tento tuk přišlo," dodal Rejfek.
NOVÝ AUTOMAT V PRAZEI přes možné zdravotní komplikace jsou "mlékomaty" oblíbené. Lidé je vyhledávají především kvůli lepší chuti mléka a jeho vyšším nutričním hodnotám. Svůj první automat na mléko má už i Praha. Otevřela ho společnost Agro Jesenice v nákupním centru Hostivař. Litr čerstvého mléka stojí dvacet korun, pokud lidé přijdou bez vlastní lahve, za "petku" zaplatí pět korun navíc. |