Zvládne zavařeninu i škvarky
Při zavařování v mikrovlnce naplňte stejně jako u klasického zavařování sklenice tak, aby pod okrajem zůstal alespoň půl centimetru vysoký volný prostor. Vždy je lepší zavařovat více sklenic najednou, protože pak jejich obsah nepřeteče, sklenice zavíčkujte hned po vytažení z trouby. Podle maminek diskutujících na mimibazaru ale dokonce můžete zavařovat i sklenice opatřené šroubovacími víčky.
Pak nastavte mikrovlnnou troubu na 700 W, doba ohřevu je závislá na velikosti sklenice: na každých 100 mililitrů stačí jedna minuta. Pokud zavařujete víc sklenic, pak čas násobte jejich množstvím. To znamená, že dvě půllitrové sklenice necháte vařit zhruba deset minut. Přesná doba zavařování záleží na tom, co konkrétně zavařujete. Měkké plody, jako jsou jahody nebo třešně, potřebují méně času než třeba okurky a tvrdé ovoce.
Chcete-li připravit marmeládu, radí diskutérka Helena prosypat ovoce, celé nebo pokrájené na kousky, želírovacím cukrem tak, aby se v něm obalilo. A vložte ho v misce do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na zhruba 3 až 5 minut, přesný čas si musíte vyzkoušet podle druhu a stupně zralosti ovoce. Poté marmeládu okamžitě plňte do horkých sklenic, navrchu ji můžete zalít lžící alkoholu, zavřete ji rovněž horkým víčkem, obraťte a nechte vychladnout.
tipNa škvaření se hodí mikrovlnná napařovací miska, ve které se připravuje zelenina nebo knedlíky. "Přefiltruje" sádlo, takže se do misky dostane jen to nejlepší. |
Spečete sklo, nabarvíte látku, usušíte květiny
Šikovným rukám usnadní mikrovlnka barvení a batikování. Mokrou látku zatočte jako u běžného batikování, zafixujte finální tvar gumičkami a vložte ji do propíchnutého igelitového sáčku v misce. Látku důkladně prolijte rozmíchanou barvou a zabalte do sáčku. Nastavte mikrovlnku na tři minuty a nechte barvu zaschnout při nejvyšším výkonu. Pak opatrně látku vyndejte a propláchněte v tekoucí vodě nebo v octovém roztoku.
Podobně lze v mikrovlnné troubě vytvrzovat některé hmoty, doporučuje se ale vložit do trouby spolu s nimi i nádobku s trochou vody. V každém případě ovšem postupujte podle návodu ke konkrétní hmotě, mikrovlnka zdaleka není vhodná pro všechny (nemají se v ní vytvrzovat například výrobky z hmoty Fimo).
S pomocí mikrovlnné trouby lze dokonce realizovat i další z výtvarných technik, takzvaný fusing, tedy spékání kousků skla. Nařezané sklo vložíte do speciální pícky, tu vložíte do mikrovlnky a zapékáte několik minut. Po vychladnutí na vzduchu získáte originální šperk.
Leckdo vytýká mikrovlnce, že příliš vysušuje. Při sušení a lisování květin to ale naopak krásně využijete. V troubě vysušíte dokonce i orchideje, které jinak sušit nelze. Výhodou mikrovlnného sušení je kromě rychlosti také její schopnost zachovat barvy květin jako živé, nestačí v ní totiž zblednout. Podrobné návody, tipy a nápady k aranžování najdete v knížce Lisování květin v mikrovlnné troubě od Joanne Sheenové.
Přílohy snadno a rychle
Sporák plný hrnců a příprava rodinného oběda v plném proudu. I tehdy vám může mikrovlnka pomoct. Zvládnete v ní uvařit třeba domácí hrníčkové knedlíky. Nakrájený rohlík smíchejte se 150 gramy polohrubé mouky, přidejte žloutek půlku prášku do pečiva. Osolte a smíchejte i s hrníčkem mléka. Z bílku ušlehejte sníh a přimíchejte do těsta. Naplňte hrníček a při maximálním výkonu nechte osm minut v mikrovlnce.
S ještě menším úsilím připravíte brambory. Nakrájené kousky stačí zabalit do papírových utěrek a namokřit je, aby nevysychaly. Za pět minut máte hotovo. Rýže potřebuje ke změknutí 12 minut. Do nádoby, která snese mikrovlny, nalijte dva šálky horké vody na jeden šálek rýže. Osolte a ohřívejte opět na maximum. Všechny přílohy nechte po vyjmutí z mikrovlnky ještě "dojít". Do tří minut změknou akorát .
k čemu se ještě hodí mikrovlnkaNahřívání bylinného polštářku. Stačí ho na minutu rozehřát v mikrovlnce a krásně se rozvoní. |