Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět osvědčených kroků, jak uvařit výborný čaj i z pytlíku

Stačí dodržet 5 základních kroků přípravy a získáte výborný čaj. Není důležité, jestli si vyberete sypaný nebo porcovaný v sáčcích. Dokud ho nepřipravíte správně, skutečnou chuť čaje nepoznáte. Ohříváte-li třikrát převařenou vodu a sáček s čajem necháváte v hrnku, dokud nedopijete, místo čaje budete pít jen nahořklý výluh.

Málokdo pije samotný čistý čaj. Indové ho pijí s mlékem, Angličané si ho naopak přidávají do mléka. Českým specifikem je čaj s rumem | foto: Nikola Hronková, MF DNES

"Nejdůležitější je doba louhování a teplota, záleží také na tom, jestli je to čaj černý, nebo zelený," říká Radim Gerlich, který se loni zúčastnil mezinárodního setkání šéfkuchařů na Šrí Lance věnovaného spojení čaje s pokrmy.

Jak vybrat kvalitní čaj

Při výběru čaje pamatujte na to, že hlavní je jeho složení, název vám nic neřekne. Z obalu byste se měli dozvědět minimálně to, zda si kupujete čaj černý, zelený nebo bílý. Lokalitu, odkud pochází a která ovlivňuje jeho chuť, ale z etikety většinou nezjistíte.

S výběrem opravdu kvalitního čaje vám proto poradí spíš v dobré čajovně. Odborníci kladou velký důraz na to, na kterých čajových plantážích byl čaj vypěstován, v jakém období roku byl sklízen a s jakou šetrností byl zpracován. Je to jako s vínem. Musíte si vybírat podle zdravého rozumu, doporučení známých nebo na základě zkušenosti.

Obrázek není k dispozici

Obecně platí, že ručně sbíraný čaj je kvalitnější. Záleží ale i na počasí a na tom, ze které plantáže čaj pochází. Vy si ho můžete koupit jak sypaný, tak porcovaný

Záleží jen na vás, jestli si vyberete sypaný čaj nebo sáčky. "Dnes už neplatí, že v sáčcích je čaj méně kvalitní. Pokud jde o nádobí, nejvhodnější je porcelán a sklo, nejhorší jsou různé slitiny a materiál, který obsahuje měď. Do čaje se totiž mohou uvolňovat látky, které kazí jeho chuť," podotýká Radim Gerlich. Ze stejného důvodu nejsou vhodné ani kovové nádobky na sypaný čaj.

Použít ale můžete teaterii (na snímku), nevadí ani nerezové nádobí. Zrovna tak si můžete dát čaj do termohrnku nebo termosky, ale přelijte ho tam až hotový. Konvici nebo šálek je také potřeba nahřát, aby se správná teplota při louhování udržela dostatečně dlouho.

Jak připravit dobrý čaj krok za krokem

1/ Na jeden šálek (2 až 2,5 dcl) dejte 2 až 2,5 gramu čaje, to je jedna vrchovatá čajová lžička. Stejné množství obsahuje jeden sáček čaje. "To, jestli má tvar čtyřhranný, kulatý nebo do pyramidy nemá přes tvrzení výrobců vůbec žádný význam," říká Radim Gerlich. Pokud jde o materiál, lepší jsou sáčky z hedvábí, podle šéfkuchaře jsou čistší, jemnější a na rozdíl od papíru do čaje nic nevylučují.

Co můžete dělat špatně: Čaj připravujete ve studené konvici, voda tak rychle zchladne a chuť čaje nemá šanci se správně rozvinout.

Pro přípravu čaje je ideální porcelán nebo sklo. Použít můžete například teaterii (na snímku), protože nerez čaji také nevadí

Vodou zahřátou na 100 stupňů Celsia zalévejte jen černý čaj. Pro zelený a bílý by měla mít jen osmdesát stupňů

2/ Vodou zahřátou na sto stupňů Celsia zalévejte jen černý čaj, pro zelené a bílé by měla mít osmdesát stupňů. "Když rychlovarná konvice vypne, počkejte asi minutu a pak teprve zelený čaj zalijte," radí šéfkuchař. Konvici s nápojem přiklopte, aby neunikalo teplo. Pokud používáte na sypaný čaj teaterii, která funguje na stejném principu jako french press na kávu a také tak vypadá (viz článek o přípravě kávy), nechte lístky volně plavat, stlačíte je až po vyluhování.

Co můžete dělat špatně: Znovu převařujete vodu, která už v konvici byla. Správně byste měli natočit vždy čerstvou. Je také nutné dodržovat přesnou teplotu vody pro jednotlivé typy čaje.

3/ Stejně důležitá je také doba louhování: černý čaj potřebuje 3 až 5 minut, zelený a bílý zhruba 3 minuty. "Po kratším výluhu nedosáhnete pravé chuti čaje. Pokud tam sáček nebo nádobku s lístky necháte moc dlouho, do čaje se začnou uvolňovat třísloviny a bude hořknout. Správná doba je uvedená na obalu čaje," vysvětluje Radim Gerlich. On sám nechává černý čaj louhovat celých pět minut. Po uplynutí poloviny doby čaj promíchejte a opět přiklopte. Po třech až pěti minutách - podle typu čaje - je hotovo.

Co můžete dělat špatně: Nedodržujete dobu louhování. Buď tam čaj necháte příliš krátce, nebo naopak moc dlouho. "Úplně nejhorší je, když se sáček nechá v konvici nebo hrnku po celou dobu, dokud člověk ten nápoj, čajem už bych to nenazýval, nevypije. Po pěti minutách už se přitom z čaje nic dobrého neuvolní," podotýká šéfkuchař.

Na výluh potřebuje černý čaj 3 až 5 minut, zelenému a bílému stačí 3 minuty. Po delší době už se z čaje začnou uvolňovat třísloviny a hořkne

Když používáte porcovaný čaj, vyndejte sáček po vyluhování z konvice a pak čaj nalévejte. Z teaterie můžete čaj nalévat postupně, ze stlačených lístků se žádné nežádoucí látky neuvolní

4/ Zbývá už jen nalít do šálku. Když používáte porcovaný čaj, vyndejte sáček z konvice a můžete ho nalít do šálku. "Lidé někdy pytlík vymačkávají, ale to je zbytečné," podotýká Gerlich. Z teaterie si můžete nalévat čaj postupně, ze stlačených lístků se do nápoje žádné nežádoucí látky neuvolní. Ideální je, pokud je i šálek na čaj zahřátý, ale není to nezbytně nutné.

Pokud si čaj sladíte nebo ho chcete dochutit mlékem či citronem, počkejte, až bude hotový. "Jakmile dáme do čaje citron, už se nic nevyluhuje, citron celý proces zastaví. Počkat by měl i ten, kdo sladí medem, v tomto případě spíš kvůli medu, ve kterém příliš horká voda ničí zdraví prospěšné látky," upozorňuje Radim Gerlich. Čaj můžete popíjet i vychladlý, bude jen méně aromatický. Ohřívat se ale nemá.

Co můžete dělat špatně: Med, mléko nebo citron dáváte do čaje příliš brzo. Naopak lžičku, kterou byste měli nápoj jen krátce zamíchat, necháváte v hrnku dlouho.

5/ Samotný čistý čaj pije podle Radima Gerlicha málokdo, často se dochucuje právě mlékem. "Třeba v Indii pijí čaj jen s mlékem, v Anglii si zase někteří lijí čaj do mléka, je to ten jejich tradiční čaj o páté. Češi mají také své specifikum, čaj s rumem," popisuje šéfkuchař, který tuto specialitu představil právě při návštěvě Šrí Lanky. "Použil jsem ale bílý rum, který není tak aromatický jako náš tuzemák, a další ingredience. Docela se to setkalo s úspěchem," dodává.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...