Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Ze dvou kuřecích stehýnek připravíte plný talíř masa

Kam se hrabou kousky z KFC, řekla po ochutnání smaženého kuřecího masa naše kameramanka. Celý fígl tradičního japonského receptu přitom spočívá v použití obyčejného bramborového škrobu, který obalené kousky masa při smažení jakoby nafoukne.

S japonskou kuchyní se to má tak. Japonci pořád pracují, proto považují dlouhou přípravu jídla za ztrátu času. Japonské recepty jsou tedy většinou jednoduché a příprava pokrmu zabere maximálně pár desítek minut. A to platí i pro maso.

Ovšem ani u tohoto konkrétního receptu na kuře "tori no karaage" (čti tori karáge), tedy marinované a smažené kuřecí kousky, se neobejdete bez originálních japonských ingrediencí jako je japonské víno saké, ochucovadlo mirin či sójová omáčka. Tomio Okamura, který pro nás pokrm připravoval, používá ty, které sám dováží a prodává. Dostupné jsou komukoliv i přes internet. Na každé jídlo přitom potřebujete jednu dvě lžičky, takže vám nějaký čas ve spíži vydrží.

Recept na marinované kuřecí kousky tori no karaage

Ingredience potřebné na přípravu smažených a marinovaných kuřecích kousků

Potřebovat budete 300 g vykostěného kuřecího stehenního masa, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce mirin, 2 polévkové lžíce rýžového vína saké, kousek čerstvého oloupaného zázvoru, 2 oloupané stroužky česneku, 1 vejce, bramborový škrob, hladkou mouku a rostlinný olej na smažení.

"Místo stehenních řízků můžete samozřejmě použít i kuřecí prsa. Jejich maso je ale suché, takže pokud si chcete připravit opravdu křehké smažené kousky, udělejte je z kuřecích stehen," doporučuje Tomio.

Příprava tori no karaage krok za krokem

Maso nakrájejte na menší kousky, které budete nejprve marinovat.

Příprava marinády je velmi jednoduchá, ingredience můžete promíchat i najednou s přidanými kousky masa.
Přidejte nastrouhaný zázvor a další uvedené ingredience.
Maso s marinádou důkladně promíchejte.

Příprava marinády je jednoduchá, ingredience můžete promíchat i najednou s přidanými kousky masa.

Na marinádu v misce postupně smíchejte sójovou omáčku, rýžové víno saké, mirin, oloupaný a nastrouhaný zázvor a drcený česnek. Vše dobře promíchejte, přidejte kuřecí kousky a opět dobře promíchejte. Uložte do ledničky a nechte zhruba 12 hodin, nejlépe do druhého dne, marinovat.

Naložené masíčko obalíte v dvojbalu.
Každý namarinovaný kousek "vymáchejte" v rozšlehaném vejci.
Maso "vymáchané" ve vajíčku obalte ve směsi mouky a bramborového škrobu.

Naložené maso nejprve obalte v rozšlehaném vajíčku, poté ve směsi mouky a bramborového škrobu.

Před vlastní přípravou "řízečků" si do jedné misky smíchejte nejprve bramborový škrob s hladkou moukou v poměru 1:1, do druhé misky rozkvedlejte jedno vejce. Každý kousek marinovaného kuřete nejprve ze všech stran namočte v rozšlehaném vejci a následně ho obalte ve směsi škrobu a mouky.

Kuřecí kousky připravené na smažení a talíř s mřížkou, na které je ideální nechat osmažené kousky okapat.
Oleje na smažení musí být tolik, aby v něm byly kuřecí kousky při smažení dostatečně ponořené.
Kousky smažte zhruba 5 minut, při smažení je průběžně otáčejte.

Kousky smažte v rozpáleném oleji zhruba 5 minut, při smažení je průběžně otáčejte.

V hluboké pánvi či ve fritovacím hrnci rozehřejte olej na smažení. Musí ho být tolik, aby v něm kuřecí kousky při smažení plavaly. Do oleje rozehřátého na 160 až 170° C vkládejte obalené kuřecí kousky a pomalu je smažte zhruba tři minuty.

Osmažené kousky nechte na mřížce okapat.
Smažené marinované kuřecí kousky po japonsku (Tori no karraage)
Smažené marinované kuřecí kousky po japonsku (Tori no karraage)

Smažené marinované kuřecí kousky (Tori no karraage) nechte na mřížce okapat a můžete servírovat.

Pak je z oleje vyjměte, nechte na mřížce okapat a můžete servírovat. Podobně jako řízek nebo smaženou rybu si je ještě můžete pokapat citronovou šťávou.  

Jak smažené a marinované kuřecí kousky konzumovat

Japonské smažené kuřecí kousky (Tori no karaage)

Ideální přílohou k těmto pikantním a křehoučkým kuřecím kouskům je samozřejmě rýže. Ale můžete si k nim dát brambory, bramborovou kaši nebo pečivo. Výborně chutnají i samotné, dokonce i za studena.

Japonci při jejich konzumaci samozřejmě používají jídelní hůlky, jak je patrné i z úvodního videa. Pokud to s hůlkami ještě neumíte, naučte se to, nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit. Podrobný návod s videem najdete v článku Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura.   

Autoři:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...