Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Zeleninová polévka, která vás postaví na nohy

Polévkou ze záhonku, která obsahuje kromě fazolí a špenátu ještě cibulku, mrkev a řapíkatý celer, nazývá šéfkuchař Emanuele Ridi báječnou letní polévkou. Zasytí, ale přitom není těžká.

Přípravu této polévku si naplánujte alespoň den dopředu, protože fazole je nutné namočit přes noc do vody. A potom trvá přes hodinu, než se uvaří. S takto připravenými fazolemi už je ale ostatní příprava hračka.

Recept na báječnou letní polévku krok za krokem

Budete potřebovat 100 g bílých fazolí, 250 g čerstvého špenátu, cibulku, mrkev, řapíkatý celer, sýr typu parmazán, panenský olivový olej, sůl a pepř.

Fazole přes noc namočte do vody.
Fazole uvařte ve stejné vodě, ve které byly přes noc namočené.
Uvařené fazole ve vlastním vývaru

Fazole namočte přes noc do vody, poté je v té samé vodě uvařte do podoby "al dente", tedy na skus. Hotové by měly být tak za hodinu a dvacet minut.

Cibulku poměrně najemno nakrájejte.
Mrkev pokrájejte na kostičky.
Pokrájenou zeleninu orestujte na olivovém oleji.

Cibulku nakrájejte najemno, mrkev a řapíkatý celer na kostičky. V hrnci je orestujte na oleji, dokud nezměknou a lehce nezezlátnou.

Cibulku, mrkev i celer pěkně orestujte, aby změkly.
Pokrájejte špenát.
Pokrájený špenát přidejte k orestované zelenině a míchejte.

Mezitím si pokrájejte špenát. Jakmile restovaná zelenina trochu změkne, přidejte k ní špenát, stáhněte oheň a míchejte. 

Ke změklé zelenině a špenátu přidejte vývar z fazolí.
Postupně přidejte i fazolky.
Přikryjte pokličkou a nechte vše zhruba 5 minut povařit.

Špenát za pár minut ztratí na objemu a můžete vše zalít vývarem z fazolí. Přidejte i uvařené fazole a trochu vody a nechte zhruba 5 minut povařit. 

Občas promíchejte.
Polévku osolte a opepřete.
Při servírování navrch nastrouhejte hoblinky parmazánu.

Dochuťte pepřem a solí, podávejte s hoblinkami parmazánu a pár kapkami panenského olivového oleje. Pokud máte problémy se žaludkem, měla by vás podle Itala tato báječná polévka postavit na nohy.

S touto báječnou zeleninovou polévkou a dalšími lahůdkami italské kuchyně seznámí šéfkuchař Emanuel Ridi v neděli v podvečer diváky televize Prima.

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...