Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kurz kávy je účinná sebeobrana proti nechutné žbrundě z kavárny

Jak má vypadat a chutnat dobré espreso a jak správně připravit kapučíno se můžete naučit na kávovém kurzu. Absolvovali jsme lekce mistryně republiky Petry Veselé

Baristka Petra Veselá na kurzu kávy | foto: Jana Černá

Baristka Petra Veselá vám bude šest hodin do hlavy nalívat nejen obrovské množství informací o kávě, ale i litry samotného silného moku. A potom nejenže si už nedáte instantní žbrundu, ale zatoužíte po kvalitním mechanickém presovači. Nebo aspoň kavárně poblíž práce, kde baristé budou umět připravit opravdu kvalitní šálek. Je to totiž umění.

Prozření o kvalitní kávě

Kurz kávy

Kurz vás opravdu dokonale provede základní přípravou kávy. Kdo to s tímhle tmavým nápojem myslí vážně, třeba si chce pořídit domů kvalitní pákový presovač, měl by na kurz zavítat.

Jestli máte ale stroj na kapsle, bude vám stačit, když si k Petře Veselé přijdete vychutnat, jak má správná káva chutnat. Možná ale pak automat poletí do koše.

Přiznávám, jsem milovník čaje. Když si dám kávu, je plná mléka a cukru. Ideálně si v restauraci poručím kapučíno. Nedávno jsem ale poprvé vrátila kávu. Podle baristy byla ale ve špičkové kvalitě. Nehádala jsem se, nebyla jsem si jistá. Rozhodla jsem se raději naučit, jak poznat (a připravit) opravdu dobrou kávu. A to jsem se za šest hodin po boku mistryně ve vaření kávy Petry Veselé vyzkoušela.

Špičková baristka vede kurzy ve své kavárně U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy. A na dobrou kávu se k ní sjíždějí zdaleka. Své zákazníky si vychovala.

Naučila je pít kapučíno, které s oblibou připravuje (a sama ještě s větší chutí pije), a ukázala jim, jak má správná káva vypadat a chutnat. Když u ní absolvujete kurz, už si nebudete chtít dávat napodobeninu kávy ve firemní kantýně, kde ji ničí mlýnkem plným usazenin.

Právě dokonalému náčiní věnuje Veselá nejdelší úsek kurzu. Občas zachází do detailů, které jsou pro laika často až příliš "hluboké", ale brzy pochopíte, že pokud je v kavárně nedodrží, dobrý šálek kávy prostě nepřipraví.

Začíná se pěstováním

Kurz začíná posezením u šálku kapučína a povídáním o pěstování a pražení kávy. Možná si řeknete, že si to můžete vyhledat na internetu, ale při praxi se ke svým slovům Petra Veselá často vrací. Třeba když ukazuje rozdíl mezi zrnky arabicy a robusty.

Baristka Petra Veselá

Poznávali jsme různé druhy kávových zrn.

Baristka se také nezapomene zeptat, proč jsme na kurz přišli a jaké očekávání máme. V poklidném nedělním dopoledni jsme se sešli jak profesionálové, kteří dál potřebovali proškolit své zaměstnance, zasvěcení muži se snem otevřít si vlastní podnik, tak i laici, kteří sotva poznají rozdíl mezi americanem a espresem. Nezáviděníhodná situace, kurz musela přizpůsobit všem.

Když jsme se přesunuli za pákový presovač v kavárně, která byla v plném provozu (zákazníci pak místo štěbetání nad dortíkem zvědavě sledují dění za pultem), učila nás Veselá degustovat kávu. Přivonět, zamíchat, hlasitě usrknout, vnímat kyselost i hořké dozvuky.

Připravila správnou, ale i špatnou. Ukázala nám, jak hrubost namletí ovlivní výsledek. A poznala jsem to i já, naprostý amatér prakticky nepoznamenaný kvalitním espresem. Za chvilku jsem už ale kávu měla snad i v uších, ačkoliv jsem jednotlivé srky vydatně zapíjela čistou vodou. Tlak stoupal a hlava mi šla z obrovského množství informací kolem.

Následuje praxe

Po obědě jsme si ve školícím centru zkusili, jak se správně káva připraví. Lektorka nám při našem prvním "profi" šálku vedla ruce, pomáhala nám se šleháním pěny i jejím správným naléváním. Alchymii jsme si pak vyzkoušeli sami.

Zvířátko, anebo strašidlo?

Zdobení kapučína

V silách jednotlivých kurzistů není možné vypít třeba osm šálků, které jsme každý připravil. Z každého hrnečku tak sotva usrknete a někdy ani to ne. Je to na vás, nakolik běžně kofeinujete.

Ohromila mě neuvěřitelná schopnost stále usměvavé Petry, která i při mytí nádobí vnímala, že bylo s konvičkou mléka málo klepnuto, že člověk málo odpustil vodu... Je vidět, že se kávě věnuje už roky a má vše "naposloucháno".

Praxe byla na celém sedmihodinovém kurzu to nejlepší. Legraci jsme si užili hlavně při zdobení. Každý v pěně viděl něco jiného – panáčka, sluníčko, lupiče, piraňu.

Na závěr lektorka vysvětlila, jak přístroje čistit, kdy měnit kameny v mlýnku, jak funguje bojler v presovači. Poradí ale také s výběrem presovače i kam zajít vychutnat šálek tmavého hořkého moku nebo kde koupit nejlepší balíček zrnek. Kávu jsme opustili jen na pár minut při obědě, kdy jsme řešili jídlo. Ještě večer jsem na jazyku cítila kávu a byla jí plná ještě několik dnů.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...