Podle Aleny Syslové, ředitelky kulinářského mistrovství, se soutěže zúčastnily týmy z celé země v různorodém věkovém složení. "Jezdí k nám celá řada učňovských týmů z kuchařských oborů, ale také tým kuchařek ve výslužbě," prozradila Syslová.
"Bramborový salát na českém vánočním stole je více než stoletou tradicí a jeho vůně evokuje Vánoce víc, než vůně jehličí ze stromečku," vysvětlila důvod pravidelného kulinářského klání Syslová.
Porotě, která rozhodovala o vítězi, předsedal moderátor Jan Rosák. "Sešlo se tu na dvě desítky nejlepších salátů z celé republiky a vybrat ten nejlepší bylo velmi obtížné. Často rozhodovaly jen chuťové milimetry, kvalita i kreativita salátů byla velmi vyrovnaná," poznamenal Rosák.
Vyhlášení výsledků kuchařské soutěže skončilo překvapením. Tým Martina Pánka z Jeseníku totiž porazil zkušené profesionální kuchaře.
"Titul nám zřejmě pomohla vyhrát křepelčí vajíčka, řapíkatý celer a pět druhů cibule," zamýšlí se novopečený vítěz soutěže nad tím, co porotu na jeho pokrmu nejvíce zaujalo.
Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu se v Mratíně konalo již popáté. Soutěžní klání tradičně doprovází i staročeský jarmark s domácí zabíjačkou a stánky s nejen adventní tématikou. Vítězové si odnášejí hodnotné ceny.