Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční kapr jinak: po židovsku nasladko, utopený v rumu

Koho už nudí klasický štědrovečerní smažený kapr s bramborovým salátem, mohl by vyzkoušet starobylou variantu po židovsku. Jako příloha se podává bramborové pyré.

Tento způsob úpravy kapra nabízí šéfkuchař Jaroslav Sapík v rámci svého "tour" po českých zemích, kde ukazuje v pořadu Česko na talíři krajové speciality. Jako propagátor české kuchyně se snaží ukazovat zapadlé perly, zapomenuté domácí recepty.

Kapr po židovsku vypadá na první pohled složitě, ale vychází ze surovin, které jsou plodem přírody a dříve se našly v každé domácnosti. Jeho základem je omáčka ze sušených plodů: brusinek, rozinek, švestek a z povidel. A nesmí chybět rum, ten také patří k české tradici.

Budete potřebovat

Omáčka: po 50 g rozinek, brusinek a švestek, 150 ml rumu, 1/2 lžičky skořice a perníkového koření, citronová kůra, 2–3 hřebíčky, cukr na dochucení a 300 ml vína. Lžíce sádla, lžíce krupicového cukru, 3–4 lžíce povidel, 100 g mandlí, sůl pepř

Kapr: filety z kapra, 50 g másla na smažení

Krok za krokem

Nejdříve si naložte suché plody. Brusinky, rozinky a švestky zalijte rumem, dochuťte citronovou kůrou, skořicí, hřebíčkem. "Abych směs ještě dovoněl, přidávám i trochu perníkového koření," radí Sapík. Pak vmíchá ještě trošku cukru a do směsi přilije část vína. "I když jde o sladké jídlo, nezapomeňte ani na sůl," říká Sapík.

Nejdříve naložte sušené brusinky, rozinky a švestky.

Nezapomeňte zalít rumem.

Pak se sušené plody přivedou k varu a odstaví. Směs se bude "marinovat" zhruba deset minut.

To je doba, než se připraví omáčka z povidel. Vezměte lžíci sádla a rozpusťte v hrnci. Přidáte lžíci cukru a necháte zkaramelizovat. Pak do hrnce vložíte tři až čtyři lžíce povidel. "Nezapomeňte míchat, cukr nesmí zhnědnout, povidla se snadno připalují," připomíná. Aby se směs "povolila", ředí je Sapík bílým vínem a míchá. Na závěr opět přidává rum.

Rozpusťte sádlo, případně použijte olej. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.

Přidejte povidla a s vínem rozmíchejte, povařte.

Naložené suché plody vlijeme do povidel.

Nakonec se do rozmíchaných povidel přidají marinované plody, můžete vmíchat trochu celých loupaných mandlí. Kompletní omáčka může odpočívat na sporáku, dokud nebude opečený kapr.

Rozpustíme máslo a osoleného a opepřeného kapra opečeme.

Rumem kapra ještě zavoníme.

Ideální je použít vykostěné filety. "Vytáhněte je z lednice tak, aby měly, než je vložíte na pánev, pokojovou teplotu, lépe se pak s rybou pracuje," tvrdí šéfkuchař. Osolíte, opepříte a dáte na rozpuštěné máslo. Z každé strany budete opékat dvě až tři minuty. Ke konci opět můžete lehce přelít rumem, který rybu ovoní a spojí chutě s omáčkou. Překrojte švestky a položte na plátky. "I když je to jenom ozdoba, měla by být teplá, nemůžete je jen tak položit na maso až na talíři," tvrdí Sapík.

Překrojíme švestky a položíme na filety, aby se prohřály.

Na talíř servírujeme pyré s omáčkou, nahoru položíme rybu.

Na talíř servírujte nejdříve bramborové pyré, které po obvodu ozdobíte omáčkou. Na brambory položte kapří filet a nakonec ho také přelijte trochou omáčky. Na ozdobu můžete posypat sekanými mandlemi.

Další díl pořadu Česko na talíři a spoustu dalších zajímavých receptů uvidíte v neděli v šest večer na TV Prima.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...