Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeští muži milují hospody a pivnice. Na pivo chodí i do čajoven

Sociologický ústav AV ČR provedl průzkum oblíbenosti jednotlivých druhů restauračních zařízení. Překvapení se podle něj nekonají. Chlapi nejraději míří do hospod, ženy milují cukrárny a kavárny.

Stále více mladých mužů utíká z klasických hospod a dává přednost pivním barům. | foto: Profimedia.cz

Výzkum je součástí projektu České pivo, který probíhá od roku 2004 a snaží se odhalit, jak veřejnost hodnotí změny chuti tuzemských piv za uplynulé desetiletí. Jeho částí je i statistika odhadující vzorek populace starší 18 let ve vztahu k oblíbenosti jednotlivých druhů podniků a druhu nápojů, které se tam nabízejí.

Mladí muži se stěhují do barů

Podle průzkumu zejména mladší mužské ročníky opouštějí klasické pivnice a hospody a dávají přednost tomu, čemu se říká stylová pivní restaurace. Narůstá také procento těch, kdo si zajdou raději do baru než do hospody.

Oblíbený typ gastronomického zařízení

Podle průzkumu ale existuje hlavně ve starším věku velká skupina mužů, kteří svoji oblíbenou hospůdku "na rohu" neopouštějí a nepodléhají módním trendům.

Ženám evidentně pivnice a hospody nevoní. Tradičně dávají přednost kavárnám a cukrárnám. Tam pravidelně míří pět procent žen, u mužů je to jediné procento. Zajímavý fakt, jenž dokumentuje, že jsme tvorové společenští, je ubývající procento žen, které podle roku 2004 přiznávaly, že nechodí nikam - nyní je to jen 25 procent.

Chodí se celkově méně

Prakticky u všech typů podniků je od roku 2004 znát klesající frekvence návštěvnosti podniků. Zatímco před sedmi lety respondenti uváděli v průměru přes devět návštěv hospody měsíčně, v roce 2011 to bylo jen sedm návštěv. Stejný pokles byl ale znát i u ostatních druhů zařízení - od restaurací přes kavárny až po cukrárny.

Jak často chodíme do našeho oblíbeného podniku.

Mírný nárůst je naopak vidět u čajoven, které se v poslední době dostaly do módy. Za tento trend ale mohou téměř výhradně ženy, muži je navštěvují jen minimálně.

Na zlepšení nálady a na pivo

Účastníci průzkumu také odpovídali na otázku, proč vlastně do podniku chodí. Jako nejvýraznější element byl důvod setkání s přáteli, pobavit se, zlepšit si náladu. Samozřejmě u podniků typu restaurace je nejčastějším důvodem stravování.

Proč chodíme do restaurací.

O Češích se traduje, že jsou milovníci piva. A dokládá to i průzkum. Že pivo vyhraje v pivnici, je pochopitelné. Ale tento nápoj se nejvíce konzumuje i v běžných restauracích nebo barech, které mohou nabídnout třeba výběr vín či míchaných nápojů.

Nejčastěji objednávaný nápoj

Teprve u podniků se zahraniční kuchyní, jako jsou pizzerie nebo čínské restaurace, začíná dominovat víno či vinný střik. Češi si dokonce dávají pivo i v kavárnách, nebo dokonce v čajovnách a vinárnách.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...