Stock Plzeň rozjel kvůli vysoké ceně vajec projekt "vaječné soběstačnosti". Litr vaječného likéru, který tu vyrábějí, totiž obsahuje nejméně 140 gramů žloutků. To je podle likérky až dvojnásobek oproti některým jiným produktům na trhu.
Vývoj cen vajec Stock sleduje se znepokojením. Nechal si proto od svého současného dodavatele vajec - společnosti Interlacto - zpracovat studii, která má prozkoumat možnosti, jak postupovat dál.
Stock totiž zvažuje, že investuje do některé z firem zabývajících se produkcí vajec a bude tak alespoň částečně jejím vlastníkem, nebo rovnou vybuduje vlastní chov na zelené louce. Analýza by měla být dokončena ještě na jaře a poté Stock Plzeň zahájí vlastní projekt.
Stock chce předejít i případnému nedostatku vajec
"Božkov Vaječný likér má podstatně vyšší podíl vaječné složky než většina konkurenčních produktů. Zatím nás růst cen vajec díky stabilním kontraktům neohrožuje, ale v delším časovém období by to mohl být problém," uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Petr Pavlík.
Podle něj chce Stock Plzeň předejít nejen budoucímu růstu ceny vajec, ale i jejich případnému nedostatku. Už loni čelil Stock Plzeň výraznému zvýšení cen některých základních komodit, například potravinářského lihu, cukru, skleněných obalů či kartonáže, a objevily se i tlaky na růst ceny vajec.
Pod označením "vaječný likér" se mohou podle zákona prodávat pouze výrobky, které splňují podmínku obsahu 140 g vaječných žloutků na litr. Produkty s nižším obsahem vaječné složky se mohou nazývat pouze "likér s přídavkem vajec", často používají také označení "krém". Právě takových výrobků je na trhu většina.