Ani fakt, že nemáte zahrádku, neznamená, že si nemůžete pěstovat oblíbené bylinky nejen do kuchyně, ale i pro krásu a zdraví. Pro informace k těm, které nenajdete ve fotogalerii, zalistujte v našem Herbáři.
Velké vegetační nádoby umožňují pěstovat značné množství bylinek i na poměrně malé ploše. Dáte je na terasu, na balkon, při nedostatku místa na okenní parapet nebo na římsu. V bytě můžete bylinky umístit za okno a do různých závěsných systémů. Odvděčí se vám svou užitkovou hodnotou v mnoha podobách.
Nezapomínejte ani na plané bylinky. Rady, jak využít například medvědí česnek, kopřivy, sedmikrásky či květy pampelišek najdete v článku Plané bylinky propašujte na jaře do kuchyně, kopřivami nacpěte mrazák.
Bylinky můžete sušit, mrazit, konzervovat
Když už máte zdroj vlastních čerstvých bylinek, myslete i na jejich uchování. Přebytky si můžete samozřejmě nasušit, ideálně na teplém a stinném místě s dostatečným přístupem čerstvého vzduchu. Rostliny zavěsíte ve svazcích, horní částí dolů.
Nařezané výhonky, kořeny, okvětní lístky sušte rozložené na drátěných roštech. Můžete je také sušit v troubě při maximální teplotě 50 °C. Pro uskladnění jsou vhodné skleněné a porcelánové nádoby.
Bylinky lze i zamrazit. Jednoduše je rozdělíte do malých porcí a v mikrotenových sáčcích nebo v dózách uložíte do mrazničky. Dobře se také dají konzervovat naložením do rostlinného oleje nebo do octa.
Zobrazit celou fotogaleriiProhlédněte si pohodlně všechny fotografie |