Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Na kus drahého bifteku padne celá kráva, stěžuje si Pohlreich

Televizní "šéf" Zdeněk Pohlreich předvádí, odkud se z býka bere ten nejjemnější kousek masa - svíčková. Jsme země, kde se sní strašná spousta svíčkové, mají ji v každé hospodě, tvrdí. Jen je mu líto, že kvůli tomu kousku masa musí padnout celý býček.

"Ten sval je uvnitř hrudního koše a protože uvnitř vůbec nepracuje, jen si tam pěkně leží. Proto je hrozně jemný a tím pádem vhodný pro minutkové úpravy," vysvětluje oblíbenost mezi strávníky. Evidentně ale pochybuje o schopnosti mnohých kuchařů ho správně připravit - s despektem mu říká "biftek enyky-benyky".

Podle mnohých kuchařů je ale toto maso až příliš málo tučné, pro pořádný steak dávají přednost třeba uleželému roštěnci. "Je daleko chuťově výraznější," tvrdí například šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Zdeněk Marcín.

Kdybyste si přinesli od řezníka celou svíčkovou, musíte oddělit takzvaný palec a špičku, zůstane střed, ze kterého pak budete dělat bifteky. Krájejte je přes vlákno alespoň na tři prsty.

Než "flákotu" hodíte na pánev, vytáhněte ji alespoň na půl hodiny z ledničky, aby se maso na pánvi vyhnulo teplotnímu šoku, a pěkně si ji na prkýnku zformujte do kroužku. Nesolte, nepepřete. Jen ji lehce potřete olejem, stačí jemně vmasírovat do masa. A než začnete s přípravou, zapněte si troubu.

Bylo by naivní myslet si, že tak vysoký kus masa uděláte jen tak na pánvi. Je třeba zprudka maso opéct z každé strany tak dlouho, dokud neodskočí z pánve. Pak je přendejte do pekáčku, osolte a opepřete, můžete zakápnout olejem. Maso sevřené teplotním šokem je ochotné přijímat jakoukoliv tekutinu, tedy i olej.

Biftek opečený z první strany

Píchněte si do bříška palce. Jeho tuhost odpovídá stupni propečení masa.

Biftečky dejte na několik minut dodělat v troubě na 160 °C. Dopékáte tak dlouho, abyste měli krvavý, medium či úplně propečený. Poznáte to podle pružnosti masa pomocí známého "prstového testu". Když jemně sepnete do kroužku palec s ukazovákem a zmáčknete jeho bříško, bude podle pohmatu biftek krvavý (rare). Naopak, když to bude palec a malíček, budete ho mít propečený (well done). U nejoblíbenějšího medium pružnost masa odpovídá pružnosti bříška palce při styku palce s prostředníčkem.

Teď je nejdůležitější nechat maso odpočívat v teple pět až deset minut. "Představte si, že po tepelné úpravě je sval sevřený. Musíme ho nechat, aby se postupně uvolnil a natáhl do sebe všechnu šťávu," zní heslo "šéfa". "Jakmile do něj hned říznete, šťáva vyteče a máte maso zkažené," upozorňuje.

Potvrdí to každý dobrý kuchař. Nemusíte se přitom bát dát si na čas. Klidně ho nechejte v troubě na 50 °C a dodělávejte si přílohy. Mrtvá kráva neuteče a bifteku to taky neublíží. Uvidíte, že bude v řezu krásně růžový a nepoteče z něj šťáva, takže se i z obyčejné české svíčkové bude "jen rozsejpat".

Grilujícího Zdeňka Pohlreicha můžete sledovat každé pondělí na Prima Family.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...