Maso, plátky brambor i bramboráky připravíte na rozpálené kamenné desce raz dva. "Čtyři centimetry silný kámen se totiž úžasně rozpálí a uděláte na něm téměř cokoliv," popsala hrdá majitelka grilu Tereza Hübnerová.
Fotogalerie grilu a grilování |
Přímo před naší kamerou na něm připravila naloženou krkovičku, volská oka i zeleninu.
Maso zůstalo krásně šťavnaté, protože na něj vůbec nejde přímý plamen. Nemůže ho tedy spálit ani vysušit. "Navíc nemusím grilující se dobroty tolik hlídat, protože se na kameni nepřipalují," libuje si Tereza. Černá barva žulového kamene prozrazuje, že během léta je gril jednoznačně v plném provozu.
Kdo zvládne práci s železem, zvládne i gril
Základem konstrukce grilu jsou ocelové profily, stěny jsou ze silného ocelového plechu. Ve spodní části topeniště samozřejmě nechybí železný rošt, umístěný zhruba pět centimetrů ode dna grilu.
Posuvným bočním plátem v podobě jakýchsi dvířek se dá během grilování regulovat přívod vzduchu do topeniště a tím tedy i velikost plamene. Případně se dá gril i úplně uzavřít.
Technické parametry grilu s žulovým kamenem- Výška grilu 75 cm, šířka 60 cm, hloubka 30 cm. - Tloušťka žulového kamene 4 cm, rozměr cca 60 × 30 cm. - Přibližná cena veškerého materiálu 3 500 Kč. - Jako topivo se ideálně osvědčilo dřevo a dřevěné uhlí. |