Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Bůček jako máslová pochoutka. S marinádou a domácím džemem

Autor receptu sice používá višňovou marmeládu, kvůli EU korektnosti ji raději nazvěme džemem. Díky česnekové marinádě bůček promění ve výbornou pochoutku milovanou všemi masožrouty.

Bůček můžete jíst na mnoho způsobů. Jen kuchařka Receptury teplých pokrmů od guru profesionálních kuchařů Runštuka uvádí možnost upravit ho jako ovar, klasický pečený, nadívaný anebo jako součást moravského vrabce, kde se kombinuje s pleckem.

Nakrájený po studenu je vynikající třeba s hořčicí na chleba, nemusí chybět ani křen. Někdo ho neodmítne třeba se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Nepatří sice do kategorie zdravé výživy, ale ani dietologové se nebrání občasným ústřelkům. Všichni víme, že základ zdravé stravy spočívá spíš v tom, aby byla pestrá a aby se člověk zbytečně nepřejídal. Takže občasné zahřešení není smrtelným hříchem. Zvlášť když tak krásně provoní celý byt (a krásně promastí žaludek).

Kuchař Martin Polačko, hlavní protagonista vlídné kuchařské show Když vaří táta, ukazuje, jak na excelentní pečený bůček. Peče ho 2 až 3 hodiny při nižších teplotách, ale nabízí i metodu takzvaného studeného pečení, kdy ho můžete péct třeba i přes noc.

Studené pečení jsme si na Hobby.cz naposled vyzkoušeli například na roastbeefu. Den naložený nízký roštěnec jsme orestovali na pánvi a dali do trouby "nažhavené" na 60 °C. V deset večer. Ráno v šest ukazovala teplotní sonda 55 °C a maso bylo krásně růžové a jen se rozpadalo. To jen jako tip a důkaz toho, že metoda pomalého pečení funguje. Maso je plné šťávy, dobře se krájí i kouše.

Podobně nedávno zkoušela kolegyně péct i kachnu i další maso. Například kachnu peče na 120 °C zhruba pět až šest hodin a je vynikající (více informací zde).

Krok za krokem

Kupte si vykostěný libovější bůček s kůží. Nejdříve si připravte marinádu. Nahrubo nasekejte česnek, přidejte olej. Jako další ingredienci použijte nezbytný kmín, sůl a pepř.

Česnek nahrubo nasekejte.

V marinádě nesmí kromě česneku chybět ani kmín, pepř a sůl.

Bůčku nařízněte kůži, v pekáči maso přelijte marinádou a důkladně vetřete do masa. Tím, že se kůže prořízla, dostanou se chutě až do masa. Nakonec zalijte pekáč vodou.

Maso polijte česnekovou marinádou.

Marinádu důkledně vetřete do povrchu bůčku.

Pečte 2 až 3 hodiny na 150 °C. Když to vypadá, že je maso hotové, do kastrůlku nalijte trochu bílého vína a přidejte džem. Polačko použil višňový. Pak dejte rozmíchaný džem na mírném plameni svařit, aby se zredukovalo množství tekutiny.

Do bílého vína přidejte džem a na mírném plameni ho zredukujte.

Téměř hotový bůček potřete glazurou a dopečte na 180-200 °C.

Tím jste si připravili glazuru, kterou potřete horní část bůčku s kůží, na 180 - 200 °C pak bůček dopečete. Přesný postup najdete ve videu.

Hotový bůček, stačí už jen nakrájet.

Další díl Dnes vaří táta uvidíte v neděli v podvečer na Prima Family.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

V soutěžním grilování vyhrál banán. Ceny putují za novými majiteli

Grilované banány se zmrzlinou

Žádné maso ani zelenina, ale sladká tečka. Nejvíc bodů v anketě o nejlepší recept z domácího...

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...