Autorky kuchařky Jezte česky, rok v naší kuchyni napadlo dát tradičním sezonním receptům současný kabát. Takže se obě, Jana Vašáková i Zdena Skokanová, postavily k plotně, ta druhá přitom ještě odskakovala k fotoaparátu, a dva roky vařily, pekly a vychytávaly, jak v kuchyni připravit jídla z typických českých surovin.
Když jejich kuchařkou pozorně zalistujete (vydal Smart Press, 2012), na první dobrou zaregistrujete rozčlenění knížky na jednotlivá roční období a k nim se vázající suroviny, které rozeberou z praktické stránky: co obsahují, jak je uskladnit, jak je zpracovávat a podobné vychytávky.
V klidu vás přitom jednoznačně nenechá spojení sugestivních fotografií s názvy receptů. Bez Pavlovova reflexu to nedáte, vyzkoušeli jsme si to na několika členech redakce: vybudí ve vás chuť spoustu receptů okamžitě vyzkoušet.
Vepřové s fazolemi, pečená panenka se sušenými švestkami, kapustičky dušené ve smetaně, celerový, petrželový či mrkvový krém, saláty z červené řepy či z kořenové zeleniny s jablky, cibulové koláčky, zeleninové lupínky... A to jsme pořád v sekci zima, s recepty pro období s omezenými zdroji čerstvých surovin. Nechme sebetrýznění, z fotografií jsou totiž cítit i chuť a vůně.
Skvělá levná večeře: recept na bramboráky z červené řepy
Bramborák je klasika, tak proč ho nevyzkoušet s červenou řepou, řekli jsme si. Dostanete tak do všech členů rodiny mimo jiné draslík a cenné železo, kromě toho je podle autorek řepa i zdrojem vitaminu C a E i dalších antioxidantů a cesia či rubidia.
Na zhruba šest bramboráků budete potřebovat jednu středně velkou červenou řepu, dvě střední brambory (ideálně typu C, ale nám se povedly i s typem B), půlku cibule, dvě vejce, lžíci mléka, lžíci pohankové mouky na zahuštění (my jsme dali dvě), špetku soli a pepře, přiměřeně sušeného fenyklu (ten jsme čerstvě nadrtili v mlýnku na koření), lžičku majoránky a řepkový olej na smažení (my měli slunečnicový).
Červenou řepu i brambory oloupejte, nastrouhejte a promíchejte spolu s nadrobno pokrájenou nebo posekanou cibulí. Přidejte vejce, mléko a koření a směs pečlivě promíchejte. Nakonec zahustěte pohankovou moukou, ideálně jednou, maximálně dvěma lžícemi.
V pánvi rozehřejte olej a bramboráky opečte dozlatova z obou stran. Z pánve odložte rovnou na ubrousek, který vsaje přebytečný tuk, a můžete začít hodovat. Jen si nespalte jazyk. Výborně chutnají s kyselým mlékem, oceníte je i studené.
Příjemně překvapí, že chutnají i chlapům, ačkoliv ani náhodou nešly kolem masa nebo alespoň slaniny. Dokonce jsou trošičku nasládlé, díky červené řepě, ale ani to není na škodu. U nás doma se teď na jídelníčku jednoznačně občas objeví.