Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Finty, jak si poradit s kuchyňským provázkem na rolády a pečeně

Téměř žádná z kuchařek na trhu neporadí, jak převázat pečeni, aby měla hezký tvar. Obecné doporučení zní: převažte kuchyňským provázkem, tím to končí. Jak na to, už ovšem nedodají.

Zní to na první pohled triviálně, ale málokdo se s tím doma "popere" na první pokus. "Já to vždycky nějak omotám sem a tam a nějak to dopadne. Někdy si ustřihnu dlouhý kus, pak mám velké zbytky. Anebo krátký a musím ho zase navazovat," napsala nám čtenářka Ivana z Liberce. Zajímalo ji, jak si poradí profesionálové, kteří na nějaké improvizace určitě nemají čas.

Šéfkuchař Zdeněk Marcín z Pražského kulinářského institutu však potvrzuje, že ani profesionální kuchaři nejsou ve stylu zavazování jednotní. "Na učňáku vás to teoreticky nenaučí, proto každý kuchař spíš přejímá metody, které se naučil od svého šéfkuchaře až v praxi.

Přitom umět ovázat pečeni patří k základům práce v kuchyni. Pokud maso zůstane bez provázku, ztratí tvar a propeče se nepravidelně. Tím, že maso "spoutáte", dostanete po pečení tvar, který nakrájený můžete úhledně naklást na talíř. U plecka nebo dokonce rolády dokonce ani jinou možnost nemáte.

Metod podle Marcína existuje několik, v našem videu ukazuje dvě nejběžnější. "Já osobně preferuji metodu jedna, kdy se provázek podsune pod maso, zaváže a pak křížem roluje po obvodu masa tam a zpět. Druhá nejběžnější metoda spočívá v tom, že si vždy kolem zápěstí omotáte smyčku a tu navlékáte po obvodu a postupně navazujete," vysvětluje.

Druhá z metod má dva nedostatky. "Ano, vypadá to efektněji, ale je to pomalejší, pracnější. A když děláte stovky porcí, musíte postupně po upečení prostřihávat jeden spoj za druhým. A v tom fofru se někdy může stát, že zapečený provázek zůstane v mase. Což znamená průšvih a reklamaci od hosta," říká.

Krok za krokem

Pečeni si nejprve rukama zformujte do co nejválcovitějšího tvaru. Provázek nestřihejte, špulku si vložte třeba do kastrůlku, aby se mohl volně odvíjet. Někteří výrobci ji prodávají v krabičce, která má sloužit jako její schránka, ze které si jen povytáhnete tolik, kolik je právě potřeba. Problém je v tom, že ze schránky se volně neodmotává, takže při manipulaci jen dělá potíže.

Používejte jen přírodní kuchyňský provázek.

Provázek si dejte do misky, hrnku nebo kastrolku, aby se snadno odvíjel.

Provázek podvlečte pod masem.

Nesnažte se provázek nahradit nylonovými nitěmi, nevydrží žár pečení. "Někdo používá i obyčejnou barevnou nit, ale já to nedoporučuji. Může se stát, že se barvivo pustí do masa a to přece nechceme," připomíná Marcín.

Začněte motat našikmo. Než provázek podvléknete, přidržte si ho na podložce, aby se nepovoloval.

Až dojdete na konec šálu, postupujte křížem zpět stejným způsobem.

Nejprve pečeni nebo roládu zformujte tím, že provázek podtáhnete pod masem a zavážete. Potom mírně našikmo obmotávejte závit za závitem k druhému konci. Ale před každou další otáčkou si ho přidržte, aby se nepovoloval. Až se dostanete ke konci, pokračujte křížem zpět. Na konci provázek zavažte.

Nakonec ho ustřihněte a zavažte.

Tento způsob má tu výhodu, že po upečení provázek jen přestřihnete a snadno odmotáte.

Kdo si chce s masem pohrát, může v podélném směru maso ovázat i na bocích. Dosáhne ještě pravidelnějšího tvaru.

Možná jste si všimli, že v rozích pečeně vznikly jakési "uši". Komu by vadily a chtěl by si s pečení pohrát, může se jim vyhnout tím, že pečeni převáže podélně nadvakrát, tedy ve vertikálním, ale i horizontálním směru. A pak už pokračuje napříč stejným způsobem.

U složitějšího způsobu si na ruce uděláte smyčku, kterou navléknete na maso.

Detail smyčky

Druhá metoda je pečlivější, ale i zdlouhavější. Zatímco u první se začínalo od pravé ruky kuchaře, tentokrát si první uzlík zavažte u levé a uzel umístěte na hřbet pečeně.

Pak si na provázku zápěstím udělejte smyčku, navlečte ji na maso směrem k prvnímu uzlíku a přitom průběžně utahujte. Takto pokračujte až na druhý konec. To chce určitý cvik, ale až si takto zavážete pár desítek šálů masa, určitě to poběží jako na drátku.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...