Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slovo babička je dnes hlavně marketingový tahák, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich bude vyučovat. Připravuje šestidílnou sérii, kde bude diváky seznamovat se základy vaření. Nechce učit jednotlivé recepty, jde mu o to, aby každý pochopil základní principy, proč a jak se ke kuchtění přistupuje.
Zdeňek Pohlreich v novém pořadu Vařte jako šéf!

Zdeňek Pohlreich v novém pořadu Vařte jako šéf! | foto: Prima family

Co to, na jaře obvykle grilujete?
Mně se zdálo, že ta série grilování už stačila, chtěl jsem udělat něco pozitivního, nechtěl jsem jenom nadávat po hospodách, ale natočit něco takového, aby lidi pochopili, že vaření je vlastně strašně jednoduchá věc. Nechci lidi učit recepty, ale chci je naučit vařit. Chci je třeba naučit jednu základní omáčku a v tom tématu postupovat ke složitějším věcem.

Předpokládám, že klasika to nebude.
To ne, nebude to česká klasika, jednak se to nehodí do sezony a za druhé si myslím, že svět bude jíst jinak. Ono je teď trendy bušit na historickou notu, slovo babička se stalo jedním z velkých marketingových taháků. Já chci ukázat jídla, která chutnají mně, takže to nebude tak, že bych u sporáku hodinu kvrdlal vařečkou. Chtěl bych ukázat, jak během deseti minut z jedné omáčky udělat tři další, jak zacházet s vejcem, aby člověk pochopil, proč se postupuje tak a tak, jak se to dělá po technické stránce.

Takže Ano, šéfe! už máte plné zuby?
Ano, šéfe! jsme natočili po hromadách hospod, s větším nebo spíš menším úspěchem jsme se pokoušeli změnit přístup hospodských. Ale já jsem si uvědomil, že hospody nebudou nikdy jiné, dokud se nezmění konzument. A k této změně by měl přispět i tento pořad.

Jak to bude probíhat technicky?
Vzal jsem si na to tři asistenty a tím, že to budu učit je, tak to přeneseně budu učit i toho diváka. Jsou to lidi, kteří mají větší či menší profesní zkušenosti, třeba kluci, kteří jsou krátce po vyučení. A navíc jsou takovým obrazem, jak kuchaři vaří po běžných restauracích.

Žádné pípání?
Chci k tomu přistupovat pozitivně. To mě baví, jídlo je jedna z mála věcí, na které je spolehnutí. Já jsem kuchař, takže si rád trošku zavařím, takže teď budeme mít šest dílů takové kuchařské školy. Vždycky jsem chtěl něco podobného udělat, navíc si myslím, že pořadů, kde se slušně vaří, není zase tak moc. To je asi ta hlavní motivace. Jde mi hlavně o princip a ne snůšku receptů. A ten princip je jednoduchý: za prvé to musíte zvládnout technicky, za druhé je důležité trošku se vyznat ve zboží. Máte dva druhy lidí. Když máte hlad, tak jeden vám dá rybu a druhý vás naučí lovit. A my bychom chtěli být ti druzí, naučit lidi lovit.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...