Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ještěd jako dort pro architekta Binara, tvůrce původního interiéru

  10:40
Liberecký vysílač a horský hotel v jednom slaví letos čtyřicetiny. Na obnově interiéru salonku se spolu s občanským sdružením Ještěd 73 podílí také architekt Binar, tvůrce původního interiéru. Jako poděkování za spolupráci mu sdružení nechalo připravit překvapení, dort od jablonecké cukrářky Markéty Krajčovičové.
Dort Ještěd na Ještědu. Houpací hnízda v pozadí byla sice původně potažená...

Dort Ještěd na Ještědu. Houpací hnízda v pozadí byla sice původně potažená kožešinou, jejich tvar je ale původní. | foto: Prima TV

Vysílač a horský hotel v jednom je natolik výraznou futuristickou dominantou severních Čech, že se přímo nabízelo, aby měl dort tvar Ještědu. Markéta zvolila rozumný kompromis: dort se skutečně snaží napodobit tvar ještědského vrcholu, na něm teprve sedí vlastní stavba vysílače a hotelu, vymodelovaná z marcipánu. 

Dort ve tvaru Ještědu

Vlastní "kopec" Markéta vytvoří z čokoládového korpusu, který kombinuje s citronovým krémem. Následuje dotvarování celého kopce a pečlivé potření celého povrchu krémem. Pak je teprve možné dort potáhnout vyváleným plátem marcipánové hmoty: tvarování korpusu i potažení dortu je krásně vidět na článkovém videu. Na kompletní vznik dortu se mohou podívat diváci televize Prima v pondělí večer po osmé.

Kopec je ještě dozdobený kousky marcipánové hmoty vymodelované do tvaru kamenů, i speciálním dražé, které vypadá jako kamenná drť. Nechybí ani trsy trávy, které není problém vytvořit pomocí lisu na česnek. A aby byla iluze vrcholu probouzejícího se po dlouhé zimě do jara dokonalá, poprášila nakonec Markéta celý kopec moučkovým cukrem, který připomíná odtávající sníh.

Marcipánovou věž musela Markéta nejprve vyztužit špejlí
Tvorba detailů na marcipánovém modelu Ještědu
Marcipánový Ještěd na dortu potaženém marcipánem

S vytvářením marcipánového hotelu s vysílačem si Markéta hrála opravdu dlouho, nebylo to jednoduché. Aby se například nezhroutila jeho věž, musela ji vyztužit špejlí a nechat vytvrdnout. Na dort marcipánový model posadili až na místě a následně ho uchránili porcování. 

"Škoda, že se toho nedožil Hubáček, měl by radost," byla první slova architekta Otakara Binara, tvůrce původního interiéru, když mu Milena Lánská za sdružení Ještěd 73 dort předávala. Šťastná, že jim s rekonstrukcí salonku, který by měl po dokončení vypadat téměř jako před čtyřiceti lety, architekt Binar pomáhá. A to i přes skutečnost, že se do úplně původního stavu interiér Ještědu jen těžko vrátí. Podstatná část jeho původního zařízení totiž chybí (více v článku zde).    

Architekt Karel Hubáček, autor návrhu futuristické stavby, za který v roce 1969  získal prestižní Perretovu cenu, zemřel v roce 2011 (více zde).

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...