Nejsnazší je ovocné plody celé nebo pokrájené do alkoholu naložit. Nejčastěji se používá rum, vodka nebo koňak. Skvěle chutnají třeba jahody či višně s rumem. Skládají se do nádob, prosypávají cukrem a nakonec se zalévají alkoholem, přičemž ovoce musí být vždy celé ponořené.
Čtěte ve středu
Podrobné návody na výrobu několika druhů likérů.
Zkusit můžete i opilý meloun. Vyřízněte do něj malý otvor a pomocí trychtýře vpravte do dužiny třeba vodku. Uložte do chladničky, po 24 hodinách můžete konzumovat.
Na ovocnou bowli použijte více druhů ovoce, dobré jsou broskve, jahody, citrusy, višně, kiwi a další exotické plody. V lednici vydrží poměrně dlouhou dobu.
Příprava likérů už je trochu složitější. Ovoce, ať už celé nebo lisované, se většinou naloží s kořením, cukrem a alkoholem do lahví, v nich ale musí pár týdnů, někdy i měsíců stát, teprve pak se stáčí do lahví. Jsou ovšem i výjimky, jako třeba rychlý meruňkový likér.
Nejnáročnější je výroba ovocných vín. Nejprve se lisuje ovocná šťáva - mošt, obvykle se přisladí a po přidání zákvasu se nechává až osm týdnů kvasit. Možné je také vyrobit ze zahradních plodů pálenku. To se zdravé ovoce vkládá do sudů, kde kvasí až 100 dní, poté se destiluje v nejbližší palírně s licencí.
Meruňkový likér krok za krokem
Podrobný postup |
Na likér budete potřebovat 1,3 kilogramu meruněk, litr vody, půl kila cukru, 125 ml rumu a 250 ml lihu nebo vodky.
Meruňky operte, rozpulte a vypeckujte. Vložte do většího hrnce. Zalijte studenou vodou a nechte 24 hodin odstát. Vodu druhý den slijte, přidejte cukr a vařte asi 15 minut, než se ovoce rozvaří.
Přeceďte ještě teplé přes plátýnko. Přidejte rum a líh, dobře promíchejte. Přelijte do vymytých lahví, zazátkujte a uschovejte v chladu.