Klub vypadá na první pohled docela obyčejně, přitom tu zcela originálně mění energii vydávanou při tanci v rytmu techna na přípravu tradičního těsta na nudle. Každý ze čtyř set návštěvníků, kteří se do klubu vejdou, vyfasuje při vstupu kus těsta chráněného plastikovým sáčkem a vezme si ho sebou na parket. Dupání v rytmu techna totiž těstu ideálně vyhovuje.
Když je těsto dostatečně vyklepané, namíří si to zpátky do kuchyně, kde ho nakrájejí na nudličky, uvaří a naservírují hostům, kteří se na přípravě jídla aktivně podílejí. Provozovatelé podniku doufají, že neobvyklé spojení tance a přípravy národního jídla, na které jsou Japonci pyšní podobně jako na sushi, motivuje mladé lidi k tomu, aby nedali umění přípravy nudlí udon zaniknout.
Hnětení těsta na nudle udon |
Jeden z tanečníků, jednadvacetiletý mladík, je přesvědčen, že nápad je jednoduchý i originální současně. "Při tanci člověk synchronizuje pohyb svých nohou a těla s rytmem hudby a využít toho pro hnětení těsta je opravdu originální. To je něco, co mohlo někoho napadnout už dřív, ale přišlo to až teď." A taneční choreograf Imari dodává: "Je to velká legrace a kupodivu to funguje. Nudle udon a techno music do sebe skvěle zapadají."
Ve srovnání s tradiční nudlovou polévkou ramen a sushi jsou nudle udon sice relativně méně známé, přesto patří k základům japonské kuchyně. Těsto na ně se vyrábí z pšeničné mouky a vody, která se k mouce přidává teplá i studená. Pro specifické zpracování těsta hnětením tancem ovšem bylo nutné recepturu upravit, aby se těsto po rozšlapání tanečníky dalo dále zpracovat a uvařit.
"Tady v klubu nemůžeme použít stejné těsto na nudle udon jako v běžných restauracích," říká Kensuke Okabe, která se stará o přípravu nudlí udon na každé taneční akci v klubu. "Když po těstu šlapou amatéři, pro chuť nudlí to není ono. Takže jsme museli najít to správné složení, aby nudle chutnaly dobře bez ohledu na to, kdo po něm dupe. Nejprve jsme experimentovali jsme s mícháním různých druhů mouky s různým množstvím vody, než jsme těsto mohli začít rozdávat našim hostům," dodal.
Právě minulý měsíc byla japonská kuchyně washoku přidána na seznam kulturního dědictví UNESCO s nadějí, že se podaří kulturu domácí japonské kuchyně připravované z čerstvých surovin zachovat. Ohrožuje ji totiž rychlé občerstvení, kterému Japonci podléhají. Vláda rovněž doufá, že krok UNESCO zklidní znepokojení nad otázkou bezpečnosti potravinářských výrobků v zemi poté, co tsunami v roce 2011 způsobilo v Japonsku jadernou katastrofu.
Kuchař Shiji Narahara, který tradiční nudle udon připravuje ve své malé restauraci v centru Tokia, doufá že uznání jejich názvu zvýší popularitu nudlí udon doma i v zahraničí. "Doufám, že díky tomu mnozí nudle udon vůbec poznají. A že se stanou tak populární, jako nudlová polévka ramen a sushi," řekl Narahara. Nudle udon se přitom podávají na několik možných způsobů, servírují se v teplé i studené verzi.