Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Skelet z bažanta nevyhazujte, dostanete z něj famózní vývar

Když už si dáte práci se sháněním bažanta, vyplatí se zužitkovat ho do posledního kousku. Po oddělení prsíček a stehen zbude skelet a křídla, ze kterých se udělá výborný vývar.

Kuchař Marek Svoboda je ve společnosti Bidvest specialistou na úpravu zvěříny, pořádá školení profesionálních kuchařů, kteří náhodou ve škole nedávali pozor a uspořádat zvěřinové dny ve vlastní restauraci by jim dělalo problémy.

K bažantovi můžete přijít snadno: možná se ocitnete na bále a vyhrajete ho v tombole, možná zapracuje někdo z příbuzných, který se zúčastní honu. Anebo si na internetu najdete nejbližší prodejnu zvěřiny a můžete ho mít celoročně, nejen v sezoně lovů.

Jako každý racionálně uvažující hospodář radí Svoboda využít vše, co bažant nabízí. A není toho málo. Mimo "jinou" vůni a chuť masa se jeho maso cení pro nízký obsah tuku, je tedy ceněnou surovinou pro labužníky s nařízenou dietou.

Začněte jako s kuřecím vývarem

Příprava vývaru je podobná jako při práci s kuřetem. Kosti s masem se vkládají do studené vody, přidejte rovnou i divoké koření. Navíc ke klasické kombinaci nového koření, pepře a bobkového listu se přidává i jalovec.

"Takovou směs koření si můžete koupit v sáčku nebo použít jednoduché uzavíratelné sítko, které pak vyndáte z hrnce, abyste nemuseli lovit jednotlivé kuličky koření z hrnce ven," radí kuchař. Tady to není tak důležité, polévka se bude nakonec cedit.

Svoboda si následně připravil do vývaru játrové knedlíčky, vysvětlovat jejich přípravu považoval za zbytečné, ale přece jen: využijete suroviny, které máte po ruce, tedy bažantí játra, jinak postupujete podle klasické receptury. Tedy rozemelete 200 gramů jater, k tomu namačkáte pět stroužků česneku, přidáte pepř, vejce, trošku strouhanky a majoránku. Necháte odležet, aby se strouhanka vsákla a zavaříte 2-3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, nakonec se zchladí studenou vodou.

Když se začnou skelety vařit, začnete sbírat pěnu a necháte táhnout zhruba hodinku. Přidáte nahrubo nakrájenou zeleninu. Svoboda používá řapíkatý celer, karotku, celer a listovou petržel. Vývar pak necháte vařit další zhruba tři čtvrtě hodinu.

Servírujeme s noblesou

Aby vývar nevypadal na talíři "chudě", můžete si před podáváním orestovat na másle jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu jako vložku do polévky.

A můžeme servírovat. Do talíře vložte játrové knedlíčky, maso obrané ze skeletů a lžíci orestované zeleniny. Nakonec maso přelijte naběračkou vývaru. A když ho budete servírovat frajersky přes lžíci, jako Marek Svoboda, zapíšete se u svých spolustolovníků jako mistr kuchyně.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...