Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recept na bažanta s bylinkovou nádivkou. Tradice, která nakrmí rodinu

Bažanta připravíte na sto způsobů. S nádivkou patří mezi typické recepty, které s málem masa nasytí celou rodinu.

Zvěřina a slanina. To jsou chutě, které se nejen pojí dohromady, slanina navíc znemožní ztratit masu šťávu, není pak suché.

Průměrný bažant mívá do kila, cena se pohybuje mírně nad stokorunu za kilogram. To dáte dnes za trochu lepší kuře. Vzhledem k váze slepičky už naši předkové museli vymyslet způsob, jak jídlo levně "nastavit", vymysleli proto nádivku. Tedy něco jako přílohu s chutí hlavního pokrmu. Vyzkoušejte tu dnešní variantu s bylinkami.

Budete potřebovat:

1 bažant, vykuchaný, stažený, 400 g nakrájeného toustového chleba na kostky, 4 žloutky, bílky ze 4 vajec, 100 g šunky, 4–6 plátků libové slaniny, 1/2 dl smetany, 100 g másla, sůl, tymián, 200 g růžičkové kapusty rozdělené na lístky, mletý pepř

Postup:

Očištěného bažanta mírně osolíme. Kostky z toustového chleba namočíme do smetany, předtím je ale v troubě trošku vysušíme, aby se ve smetaně úplně nerozpustily a zachovaly si strukturu.

Přidáme žloutky, nakrájenou šunku, sůl, pepř, majoránku, tymián a trochu rozpuštěného másla a nakonec ušlehaný sníh. Opatrně promícháme.

Kdyby vám postup připomínal karlovarský knedlík, tak jste správně v obraze. Princip je až na drobnosti ve složení ingrediencí velmi podobný.

Nádivkou naplníme bažanta, ptáka zabalíme do plátků slaniny a převážeme provázkem. Ze zbytku nádivky připravíme válečky, které stáhneme do potravinářské fólie (vaříme v páře, cca 20 minut).

Bažanta vložíme do pekáčku s máslem a zvolna pečeme doměkka. Můžeme taky zvolit variantu, kdy na dno pekáčku vložíme pečicí papír, maso se pak nebude přichytávat. "Já bažanta dávám do trouby tak na čtvrt hodinky na 160 °C a pak na 40 minut na 120 °C," doporučuje Marek Svoboda z kulinářského studia Bidvest, které se specializuje na přípravu zvěřiny. Během pečení podléváme vlastní šťávou.

Vzhledem k nádivce může být příloha lehoučká. Svoboda doporučuje listy růžičkové kapusty. Spaříme je, rychle ochladíme v ledové vodě a pak orestujeme na másle. Dochutíme solí a pepřem.

Marek Svoboda ovšem připravuje variantu, která není určená pro dietáře. Na kostičky nakrájí anglickou slaninu, až pustí tuk, přidá nadrobno nakrájenou šalotku. Až zesklovatí, rychle na tomto základu osmahne lístky kapusty. Tyto varianta se perfektně pojí s bažantem i nádivkou, které jsou už tak vůní slaniny "nasáklé".

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...