Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Medovník zvládnete upéct domácí. Podle vyzkoušeného receptu panímámy

Pláty provoněné medem a spojené jemným krémem většinu z nás dostávají doslova do kolen. Proč si tedy neupéct vlastní, domácí? Navíc ušetříte, protože máslo lze v případě těsta nahradit sádlem. Medovník je pak dokonce ještě vláčnější.
Místo mazance klidně upečte medovník.

Místo mazance klidně upečte medovník. | foto: www.e-knihovnicka.cz

S čím ovšem musíte při přípravě medovníku počítat, je fakt, že ho nepřipravíte ze dne na den. Alespoň trochu odležet se má jak těsto na pláty připomínající oplatky, tak upečené pláty, které potřebují nechat do druhého dne vydýchat. A jakmile je namažete krémem a složíte z nich korpus, měli byste ho nechat v chladu rozležet alespoň dva dny. A pak teprve dort dozdobit.

Medovník krok za krokem

I proto má výhodu použití sádla místo másla. Má totiž ve srovnání s máslem jednu výbornou vlastnost – je to čistý živočišný tuk, zatímco máslo je mléčný produkt, který obsahuje značný podíl vody a je méně trvanlivý. Sádlo tedy máslo v tomto druhu pečiva spolehlivě zastoupí. Rozhodně se ale nesnažte nahradit dobře vyškvařené vepřové sádlo v základní receptuře jinými druhy tuků.

Boky hotového medovníku můžete ozdobit třeba strouhaným perníkem a povrch čokoládovými hoblinami. Použít lze i práškové kakao sypané dekorativně přes šablonu nebo mleté či na jemno nasekané ořechy. Případně ze zbytků těsta upečte menší plát, zchladlý rozdrťte a drobečky dort posypte.

Sváteční medovník od panímámy krok za krokem

Potřebné ingredience: 500 g hladké mouky, 1 lžíce jedlé sody, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce tekutého medu, 60 g sádla a 4 lžíce mléka. Na základní krém budete potřebovat 1 plechovku kondenzovaného proslazeného mléka (Salko) - případně si rovnou kupte mléko zkaramelizované - a 250 g másla. Na obarvení krému a dozdobení dortu kakaový prášek, čokoládové hobliny (čokoláda na vaření), strouhaný perník a ořechy.

Mouku promíchejte se sodou a cukrem, přidejte vejce, med, rozehřáté sádlo, mléko, vše promíchejte a nejlépe v hnětači vypracujte vláčné těsto.

Po krátkém odpočinutí těsto rozdělte na 8 dílů, každý na pomoučeném válu rozválejte na tenký plát a dortovou formou o průměru 24 cm z něj vypíchněte kruhový plát. Pláty upečte na plechu vyloženém pečicím papírem (po dvou) v troubě vyhřáté na 160 °C. Pak je nechte vychladnout a nechte je vyrovnané na sobě - a především na rovné podložce, aby byly rovné - do druhého dne vydýchat.

Jak na přípravu lahodného krému

Plechovku s proslazovaným mlékem vařte dvě hodiny v hrnci s vodou (pokud jste si nekupili již mléko zkaramelizované) a po zchladnutí zkaramelizovaný obsah postupně zašlehejte do másla vypracovaného šlehačem doběla.

Polovinu krému obarvěte kakaem, pak sedm plátů oběma druhy krému střídavě potírejte a skládejte na sebe. Vrchním nenamazaným - tedy osmým plátem - korpus zakryjte. Sestavený dort nechte zatížený prkénkem v chladu odležet (ideálně dva dny), povrch a boky pak potřete zbylým krémem a dozdobte.

Tento a další vyzkoušené recepty najdete v dubnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...