Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šetřit na jídle se nevyplatí. Tělo pak vystaví účet, tvrdí Filip Sajler

Všechno, co sníme nezdravého, se nám v těle ukládá a dříve nebo později se nám to vrátí v podobě zhoršení kvality života, říká jeden z Kluků v akci. Radí spíše vybírat si a konzumovat méně, ale kvalitněji.

Filip Sajler je velkým propagátorem zdravého životního stylu. | foto: Profimedia.cz

"Pro tělo by samozřejmě bylo nejlepší jídlo bez chemie. Zeleninu bez postřiků, maso bez antibiotik. A necítit bohatství v tom, že si můžeme koupit hodně potravin. Já bych pocit bohatství viděl v tom, že potraviny bez chemie už máme a že si můžeme pestře vybírat," vysvětluje.

Vypočítává klady pestrého jídelníčku: hodně ryb, listové zeleniny, ovoce. "Vezměte si průměrného Čecha. Kdyby peníze, které utratí za alkohol a cigarety, dal za kvalitní stravu, tak se to strašně rychle projeví i na zdravotním stavu. Což je mimo dobrého pocitu, že se dobře najím, další pozitivum a skok v kvalitě života," říká Sajler.

Podle něj by se měla zlepšit i osvěta. Bylo by to podle něj daleko levnější, než řešit zdravotní problémy celé generace postižené konzumací nekvalitních potravin. "Krmte se tím dvacet, třicet let. Zdánlivě se nic neděje, ale jednou vás to doběhne. Ale to už může být pozdě," hrozí.

Před nákupem přemýšlejte

S tím i souvisí v praxi to, co znamená kupovat šizené potraviny. Když podlehnete například nutkání koupit o něco levnější křehčenou surovinu. Sajler to vyzkoušel a propočítal například na krůtí kýtě.

Porovnání výtěžnosti čistého a křehčeného masa
SyrovéUpečené
Nekřehčené1 kg/200 Kč829 g (1 kg/241 Kč)
Křehčené1 kg/180 Kč648 g (1 kg/278 Kč)

K výsledku si připočtěte i to, že s vodou se do svaloviny dostávají i další látky a další přísady, které zajistí, že se voda v mase udrží (sůl, éčka, zahušťovadla, pšeničná vláknina) a další látky, které byste v mase nikdy nehledali.

Podobným příkladem je bezhlavé nakupování kuřecího masa. Často to může být být větší riziko u řeznického pultu v supermarketu, kde většinou chybějí údaje o složení, láká jen cedule na výhodnou cenu. To už i na tom balíčku se dozvíte více údajů.

Není v konečném výsledku lepší koupit kuře za stovku místo za padesát a naporcovat si ho vlastnoručně a celé taky zpracovat? Od prsíček přes stehna až po kostru na polévku? Chutě domácího kuřete a kuřete z velkochovu jsou neporovnatelné.

Nebuďme líní vrátit se k malým krámům

"My bychom sice chtěli jíst zdravě, ale zároveň jen málokdo si dá práci za kvalitními potravinami jít. Přitom při troše snahy se dají najít potraviny, které nejsou o tolik dražší než ty z velkoprodukce. Vezměte si, že podle statistik jde třetina potravin do koše, i když každý říká, že nic nevyhodí. Ale nakonec by se ekonomika domácnosti podle mě nijak zvlášť nezměnila," tvrdí Filip Sajler.

Sám by chtěl zkusit přiblížit lepší potraviny projektem Pankrácký rynek. Téměř na tom samém místě, kde dřív bývala velká zeleninová tržnice, by už zanedlouho měla fungovat restaurace ve formě jakéhosi náměstíčka, kde byste měli najít masnu, rybárnu nebo prodejnu zeleniny.

"Po období zprůmyslnění potravinové výroby je tu renesance klasického chovu masa i pěstování zeleniny. Třeba u masa by to mělo fungovat jako u každého správného řezníka. Maso přímo v provozu bourá, řezník vysvětlí co s ním," těší se kuchař.

K sezonním farmářským trhům a kamenným prodejnám typu Sklizeno a Náš grunt by tak měl přibýt další bod, kde bude z čeho vybírat. A k tomu restaurace. "Speciálně u masa není rozdíl mezi průmyslovým chovem a farmářskou kvalitou zase tak velký, odhaduji 10 až 30 procent. Zážitek z toho jídla je ale nebetyčný. Když si vezmete, že se neládujete antibiotikama a vezmete si úplně jinou výživovou hodnotu, tak ta investice do kvality života má rozhodně přidanou hodnotu," uzavírá Sajler.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...