Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkusili jsme lokální donášku jídla. Má tisíce příznivců, přesto končí

  2:00
Když jsem v půlce května na stránkách Vaříme.cz objednávala suroviny ke třem receptům od šéfkuchaře Romana Dolejše, nenapadlo by mě, že tvůrci tento projekt za dva týdny odpískají. Inovativní služba si v Česku podle všeho za tři měsíce nenašla potřebné množství zákazníků.
Jedna z lahůdek, kterou jste si mohli připravit doma a byla jako od šéfkuchaře....

Jedna z lahůdek, kterou jste si mohli připravit doma a byla jako od šéfkuchaře. Vy jste ovšem zaplatili jen za suroviny a jejich doručení. | foto: www.varime.cz

Koncept byl následující: každý týden se na portálu objevilo devět nových jídel od známého šéfkuchaře, k nimž bylo možné si objednat ingredience na libovolný počet porcí. Druhý den vám je dovezli až domů i s receptem a garantovali, že podle jednoduchého fotonávodu jídlo připravíte do 30 minut.   

A to sumu, která se pohybovala zhruba od 69 do 129 korun za porci. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to nebyly suroviny a recepty ledajaké, šlo skutečně o kvalitní věci. V tom byl z mého pohledu hlavní vtip: za cenu jídla z poledního menu jste si mohli dopřát lahůdku, která by vás v restauraci vyšla na čtyřikrát tolik.

Zkušební objednávka týden před ukončením služby. Škoda

Webové stránky byly uživatelsky příjemné, objednávku surovin na tři jídla jsem i s platbou vyřídila za tři minuty. Vybrala jsem si tři chody: ciabattu s hovězím steakem z pupku, zapečený kozí sýr s jablky a citronem a jako dezert tvarohovou pěnu s jahodovou omáčkou a mátou. Od každého dvě porce, vyjma dezertu - u toho jsme si užili porce čtyři, protože dezerty většinou jinak objednat nešly, zřejmě z důvodu množství surovin. S dopravou po Praze to vyšlo zhruba na pětistovku.

Vybrala jsem si dodání druhý den v rozmezí mezi 14. a 16. hodinou. Kurýr mi zavolal kolem třetí, že mám čekat před domem. Vše přišlo v jedné krabici a vše bylo naprosto čerstvé.

To, že suroviny lidé z Vaříme.cz objednávali a porcovali až poté, co dorazila platba od zákazníka, mi bylo sympatické. Navíc v krabici nic nechybělo. Ani sůl, pepř, červené víno na podlití či olej. Všechny suroviny byly očíslované, myslím, že i Němec by zajásal. Recepty v průhledných eurofoliích připravených pro archivaci v kuchyňském šanonu, které se nacházely v krabici spolu se surovinami, jen čekaly na ozkoušení.

Jediná výhrada...

Abych jen nechválila. Celkem mě zarazilo množství obalů, a to nejsem žádný velký ekolog. Každá surovina byla zvlášť zatavená v plastové vaničce nebo v igelitovém pytlíku, zelenina uložená v obalech z papíru. Po jídle jsem mohla vesele vyrazit k barevným popelnicím a třídit. Na druhou stranu jsem nepřišla na to, jak by se daly jednotlivé suroviny zabalit jinak.

Pak už následovala jen čirá radost: vaření a ochutnávání. Všechny tři recepty nesly označení "středně těžké", ve skutečnosti byly v podstatě triviální, pokud jste tedy alespoň trochu zvyklí doma vařit. Sálat s kozím sýrem jsme měli ve dvou hotový za deset minut a chuťově byl naprosto dokonalý, nebylo co vytknout. Trochu jsem se při objednávce obávala malých porcí, ale pletla jsem se. Salát jsem dojídala ještě večer.

Další chuťovkou byl hovězí steak z pupku, to bylo nebe na talíři. A i když zrovna nejsem "dezertová", přiznat to musím - nic tak dobrého jako pěna s jahodovou omáčkou jsem snad nikdy nejedla. Recept jsem si schovala a už se těším, jak s ním budu během letních večerů na terase oslňovat přátele. 

Se vším, co jsem objednala, jsem byla maximálně spokojená. Proto je podle mě škoda, že Vaříme.cz skončilo. Třeba se ale podobně zaměřená služba v budoucnu zase objeví.

Možnost nevařit je silnější motivací než kvalita surovin

Od posledního ledna, kdy projekt Vaříme.cz rozjel svůj profil na facebooku, nasbíral přes čtyři tisíce příznivců. Na dotaz iDNES.cz, zda se provozovatelům zdají tři čtyři měsíce jako dostatečně dlouhá doba na rozjezd projektu, se kterým u nás zatím nejsou zkušenosti, odpověděl spoluzakladatel Vaříme.cz Tomáš Kučera následovně: "Tři měsíce určitě nejsou dostatečně dlouhá doba na rozjezd projektu tohoto typu. Ale byla to dostatečně dlouhá doba na zjištění, jestli je o projekt zájem, jestli lidé chtějí kvalitni suroviny a zda stojí o pomoc s rozšířením spektra jídel, co mohou vařit doma."

Hlavním kamenem úrazu podle něj byly příliš vysoké vstupní náklady a minimální marže, nastavená tak, aby byl projekt dostupný pro každého. "Přesto s velkou pravděpodobností projekt zrovna nesouzněl s trendem doby, kdy chce většina lidí v Česku právě na jídle šetřit. Zároveň lidé na fb neustále řešili to, že v restauraci jsou podobné ceny, a to bez ohledu na skutečnost, z jakých surovin za tyto ceny v restauracích uvaří. Usnadnění práce - respektive možnost nevařit - je tedy pro lidi u nás zatím mnohem silnější motivací než kvalita surovin," dodal. Mezi další možné aspekty ještě uvedl nedůvěru či nesrozumitelnost výhod služby.

Aby měl projekt šanci na znovuvzkříšení, musely by se u nás podle Kučery především změnit priority lidí: "Takový trend už sice začal, ale je stále příliš slabý. Přesto věříme, že doba vaření z kvalitnich surovin jednou přijde i k nám. Stejně, jako se to stalo v západní Evropě či v USA."

Zkusili jste službu Vaříme.cz?

celkem hlasů: 2683

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 19. června 2014. Anketa je uzavřena.

Nestihli jsme vyzkoušet, neměli jsme o službě tušení. Jinak bychom vyzkoušeli
Nestihli jsme vyzkoušet, neměli jsme o službě tušení. Jinak bychom vyzkoušeli 2323
Nestihli jsme vyzkoušet a nijak nás to nemrzí
Nestihli jsme vyzkoušet a nijak nás to nemrzí 293
Zkusili jsme, máme pozitivní zkušenost a také nás mrzí, že služba končí
Zkusili jsme, máme pozitivní zkušenost a také nás mrzí, že služba končí 52
Zkusili jsme, ale nijak zvlášť nás služba neoslovila. Jednou stačilo
Zkusili jsme, ale nijak zvlášť nás služba neoslovila. Jednou stačilo 15
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...