Pro přípravu mistrovského koktejlu Green Temptation potřebujete:
- 2 cl pyré ze zeleného jablka
- 0,25 cl bezinkového sirupu
- 0,5 cl amarettového sirupu
- 1 cl čerstvé šťávy z limetky
- 3 kousky rebarbory
- 3 lístky máty
- 10 cl jemně perlivé minerální vody
Do shakeru vložíme rebarboru s mátou a pomačkáme. Přidáme led a ostatní ingredience. Důkladně protřepeme. Dávkujeme do sklenic s ledem a dolijeme minerální vodou. Na závěr ozdobíme rebarborou, citronem, brusinkami, tymiánem a dalšími bylinkami.
"Potěšilo mě, že někteří barmani použili moderní a progresivní techniky přípravy jako tekutý dusík, suchý led nebo nakuřování dřevem a eukalyptovými listy. Objevily se i netradiční suroviny, třeba chřest a květák. Ocenil jsem odhodlání venezuelské soutěžící Maríe Gabriely Padrón Chanot, která i přes zlomenou klíční kost předvedla precizní výkon. Jako Čecha mě navíc potěšilo, že v koktejlu použila také lipový květ," hodnotil loňský vítěz Achim Šipl.
Českou republiku letos reprezentoval barman Milan Zaleš z pražského Bugsy´s Baru s originálním koktejlem založeným na chuti zázvoru a citrusové marmelády. Mezi medailisty se mu proniknout nepodařilo, protože stříbro vybojoval Wojciech Urbański z Polska s koktejlem Sip Of Purity a bronz získal Španěl David Garcia Arrebola s koktejlem Mattoni Fresh.
Medailové koktejly: zleva Green Temptation, Sip of Purity, Mattoni Fresh. Fotografie zvětšíte kliknutím
Sip of Purity (2. místo)
- 1 stonek čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce kousků dužiny granátového jablka
- 2 cl sirupu z růže
- 2 cl sirupu s příchutí ginu
- 2 cl čerstvé limetkové šťávy
- 8 cl zeleného čaje s příchutí mučenky
- 10 cl perlivé minerální vody
- na ozdobu kousek pomeranče, máta, okvětní lístky z růže, citronová tráva
Do sklenice vložíme dužinu a na to přidáme led. Ostatní suroviny (zatím bez vody) dáme do shakeru a protřepeme. Doplníme do sklenice s ledem a dolijeme minerální vodou.
Mattoni Fresh (3. místo)
- 2 cl jablečného smoothie
- 2 cl mučenkového smoothie
- 8 cl jablečného džusu
- 2 cl čerstvé limetkové šťávy
- 10 cl perlivé minerální vody
- na ozdobu čínský tuřín, stébla pažitky a kousek dýně
Ingredience s ledem (zatím bez vody) vložíme do shakeru a protřepeme. Prodloužíme minerální vodou a na závěr ozdobíme.