Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak vybrat domácí udírnu. Podle toho, co a kolik toho budete udit

Vzestup obliby domácích uzenin je v přímé úměře s návratem obecného povědomí o tom, jak má vypadat kvalitní uzenina. Tu správnou vám dá pouze dobrá udírna.

Domácí uzené žádný supermarket nepřekoná. | foto: Profimedia.cz

„Spousta lidí si pořizuje udírny, protože jim dávají ochutnat to, co jedla generace našich dědečků a babiček,“ říká odborník na krby Mikuláš Hořánek z Atelier original Hořánek.

Je si vědom toho, že většina populace nikdy neměla možnost ochutnat to, co jedli naši předkové, a vůbec už tedy ani neví, jak může „pravá“ uzenina chutnat.

Dokonce se už stává, že někteří klasický výrobek odmítnou, protože jejich chuťové buňky jsou už  tak zdeformované, že berou jako normu to, co kupují v samoobsluze.

Kolik toho budete udit

Na trhu najdete hodně typů udíren, lehké přenosné, kombinované se zahradním krbem, sudové či elektrické. Z materiálů převažují cihla, plech a dřevo.

Klíčovým faktorem pro vaše rozhodnutí by měla být ucelená představa o tom, co a v jakém množství budete udit.

 „Měli byste vycházet z prostorových možností a zvolit místo pro udírnu tak, aby ladila s celkem a neomezovala vás, ani sousedy,“ radí Hořánek. Udírna se tak kromě funkční dokonalosti zároveň stane vkusným doplňkem exteriéru.

Jak funguje domácí udírna

„Každá udírna je jedinečná v závislosti na představách toho, kdo ji staví, a na prostorových dispozicích,“ říká Hořánek. V principu ovšem fungují podobně.

Schéma domácí udírny lze rozvrhnout do čtyř častí. Skládá se z ohniště, kouřovodu, udicí skříně a komínu. Pro bezvadnou funkci udírny je zásadní dodržovat několik následujících pravidel, která je nutno vzít do úvahy, když budeme přemýšlet o umístění udírny.

Kolik to stojí

Nejlevnější jsou malé přenosné udírny, takovou můžete mít už za tisíc korun. Za střední třídu přenosných udríen zaplatíte kolem tří tisíc. Do nich se už vejde až 12 kg masa a jsou určeny pro všechny druhy uzení. Extrémem je udírna s izolací, která je určena k celoročnímu provozu. Dáte za ni skoro 20 tisíc korun.

Udírna se může stát i součástí zahradní kuchyně a může doplnit nejvíce používaný gril. Tam se doporučuje dát na radu zkušeného architekta, který má zkušenosti se stavbou zahradních krbů a kuchyní.

Pro zájemnce o stavbu svépomocí je tu literatura. Grada vydala titul Udírny od Václava Vlka, který provede stavebními postupy, aby se udírna povedla a dobře fungovala.

Podrobný návod na stavbu domácí udírny z nakladatelství Grada

Ohniště: Musí být níže než udicí skříň. Velikostí je vůči skříni menší. Uvnitř se nachází rošt a pod ním popelník, ze kterého se vybírá nashromážděný popel.

Kouřovod: Jeho sklon je dán výškovým rozdílem mezi ohništěm a skříní, obě tyto částí propojuje. Jeho délka bývá většinou dva až čtyři metry.

Skříň: Velikostí by měla odpovídat zamýšlenému množství uzenin. „Udírna je velmi komplexní zařízení a lze na něm uplatnit spoustu triků na vylepšení,“ dodává Hořánek. Lze ji také stavět jako součást zahradní kuchyně.

Jak udit

Uzení studeným kouřem: Provádí se u trvanlivých uzenin, jako jsou typicky lovecký salám, herkules, vysočina. Vkládají se do udírny rozehřáté na 40 °C, až oschnou, sníží se teplota na 20 °C. Udí se minimálně den, spíše dva až tři dny.

Uzení teplým kouřem: U je nás nejobvyklejší. Maso se rozvlaží v teplé vodě na 60 °C a pověsí se do udírny vyhřáté na stejnou teplotu. V kouři zůstane asi šest hodin. Tyto výrobky nemají takovou trvanlivost jako při uzení studeným kouřem, ale pro přímou spotřebu vyhoví a uzení trvá krátkou dobu.

Uzení horkým kouřem: Nehodí se pro uzeniny, střívko by popraskalo. Maso naložte alespoň na tři hodiny a okapané pak vložte do udírny roztopené na zhruba 60 °C. Pak teplotu postupně zvyšujte až na 90 - 100 °C. Celková doba uzení je 1 - 1,5 hodiny. Během uzení je potřeba přidávat i vlhké piliny, dřevo samotné nevyvine dostatek kouře.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...