Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi se chlubí, jak jedí zdravě. Pak si dají řízek nebo guláš se šesti

Chceme jíst zdravěji, ale nakonec si v restauraci dáme smažený řízek nebo svíčkovou. Vyplývá to z průzkumu mezi tisícovkou uživatelů stravenek společnosti Cheque Dejeuner. Hlavně ženy tvrdily, že dávají přednost lehkým jídlům, ale z provozních dat vyplývá, že také dávají přednost „klasice“.

Řízek s bramborovým salátem. Kdo by odolal. | foto: Profimedia.cz

„Z nedávno publikované série studií amerických vědců vyplynulo, že zaměstnanci, kteří během polední přestávky nejí, mají nižší produktivitu než ti, kteří si udělají pauzu na kvalitní oběd,“ tvrdí ředitel společnosti Jiří Kráčmar, a zdůrazňuje tak důležitost pořádného poledního jídla.

Z průzkumu vyplývá, že si přes všechna výživová doporučení stále dopřáváme k obědu tradiční česká jídla a že muži jsou v anketě pravdomluvnější než ženy.

Ženy totiž v odpovědích uváděly, že si k obědu dávají převážně těstoviny nebo salát. Zato muži otevřeně přiznávají, že si nejčastěji objednají řízek, smažený sýr nebo svíčkovou.

České obědové TOP 10 menu

Suverénně první místo si drží smažený řízek. Ten si objedná dvakrát více poledních strávníků než svíčkovou, která se v žebříčku umístila na druhé pozici. Saláty se do první desítky nedostaly vůbec, i když se v létě na talířích objevují stále častěji. Těsně pod ní se umístily i ovocné knedlíky a ani jiná sladká jídla nehrají v poledních menu prim.

Našly se i odlišnosti mezi jednotlivými kraji. V Praze respondenti uváděli mnohem častěji než v jiných krajích salát, na Moravě se na prvních příčkách oblíbenosti objevily halušky a v Ústeckém kraji zase s přehledem vyhrál smažený sýr.

Více než třetina dotázaných si k obědu objedná pravidelně i polévku. U mužů je podíl ještě větší, polévku si dopřeje každý druhý. Pouze polévku s pečivem obědváme jen zřídka.

Zvláštní kategorií jsou moučníky. Ten si dopřejí převážně lidé, kteří mají k dispozici stravenky vyšší hodnoty, a to zejména jako alternativu k dočerpání celkové hodnoty stravenky. Většinou si jej však odnášejí do kanceláře k odpolední kávě. Tu si také po obědě v restauracích přiobjedná málokdo. K obědu si každý druhý Čech objedná limonádu. Vede točená a domácí.

Stravenkami platí lidé v celé republice. V poledne je v restauracích využívá přibližně 54 % lidí. Průměrná nominální hodnota stravenky dosahuje u nových klientů letos už 71 korun. V současné době v Česku dostává příspěvek na stravování ve formě stravenky přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. Optimální hodnota stravenky z hlediska daňového řešení letos vzrostla na 101 korun.

Mezinárodní průzkum skupiny Cheque Dejeuner v roce 2014

Skupina Cheque Dejeuner operuje ve třinácti zemích světa. Podle jejich průzkumu vyplývá, že každá země se drží historických zvyklostí a zaběhlých stereotypů.

Na Slovensku vedou známé halušky, bramborové placky na mnoho způsobů nebo guláš. V Polsku bychom nejčastěji na talířích viděli typický boršč, bigos (zelí a maso) nebo pirohy. V Německu asi nikoho nepřekvapí klasické klobásy, eintopf nebo pizza. Ta se objevuje na prvních třech místech i mezi poledními jídly v Itálii spolu s těstovinami a rizotem. Ve Francii si v poledne lidé nejčastěji dopřejí vařené hovězí, ragů ale také sendviče či bagety.

Připravte si evropské dobroty i vy

Na Labužník.cz najdete recepty na nejoblíbenější jídla, která se objevují v žebříčku obědových menu. Uvařte si boršč, kuřecí piri piri nebo pravé slovenské halušky.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...