Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čerstvé těstoviny lépe vstřebávají chutě. Vyzkoušeli jsme ravioli

Toto je jídlo, při kterém si užijete vaření. Když máte čas. Anebo ho zvládnete z předpřipravených surovin jako bleskovou domácí večeři.

Rajčata je možné usušit, těsto na pastu také už můžete vyrobit doma, protože semolinovou mouku ve většině samoobsluh seženete. V tom případě se vám příprava trochu protáhne. Jenže ravioly klidně připravíte ze sušených plátů na lasagne a sušená rajčata můžete běžně koupit, stejně tak ricottu.

Nám ravioly připravili v restauraci Pasta Fresca, obsadila v žebříčku S. Pellegrino druhé místo v kategorii evropské kuchyně. Staví na tom, že ač jsou italská restaurace, nenajdete u nich pizzu, zato vše, co je možné uvařit z čerstvých těstovin.

„V kuchyni se po malých dávkách, ale zato nepřetržitě podle potřeby vyrábějí čerstvé těstoviny. Na tom totiž strašně záleží. Ideální je vyrábět do zásoby a nechat je přes noc v lednici odležet. Na rozdíl od sušených těstovin ty čerstvé dokážou lépe absorbovat chuť použitých surovin. Proto ve výsledku dostanete lepší a plnější chuť,“ popisuje manažer restaurace, která také patří do sítě Ambiente, Milan Tuhovčák.

Podobné ocenění ho samozřejmě těší. „Hlavně když si někdo cizí všimne, že se tu jí stabilně dobře. Hodnotí se nejen kvalita jídla, ale i prostředí a obsluha. Pak to má největší vliv hlavně na personál, je to pro ně potěšitelnou zpětnou vazbou,“ dodává Tuhovčák. Ostatně na serveru Tripadvisor, podle kterého se orientují především turisté, má úctyhodných 91 procent.

Ravioly jsou v podstatě taštičky, které lze naplnit čímkoliv. Nám šéfkuchař Tomáš Mykytyn ukázal variantu s ricottou a sušeným rajčetem.

„Doma můžete použít i pláty na lasagne, ale my si těsto připravujeme sami. Zhruba na 100 gramů mouky použijete jedno vajíčko, to je vše,“ popisuje šéfkuchař. Pokud nemáte doma strojek na těstoviny, vyválejte ho ručně zhruba na tloušťku jednoho milimetru. „Přes těsto musí být vidět ruka,“ upřesňuje Mykytyn.

Pak stačí těsto nakrájet na čtverce a naplnit. Na čtyři porce rozmixujete jednu ricottu a 100 gramů sušených rajčat, osolíte a opepříte. Lžičkou pokladete na naporcované těsto, které “složíte“ a dobře uzavřete.

Ve vroucí vodě jsou ravioly hotové za tři čtyři minutky. „Důležité je, aby voda nepřestávala intenzivně vřít, jinak ty těstoviny budou oslizlé,“ upozorňuje Mykytyn.

Mezitím si na pánvi rozehřejte trochu vývaru přidejte kostičku másla a nastrouhaný parmezán. Až budou ravioly hotové, přidejte je na pánev a vmíchejte k nim nasekanou bazalku, piniové oříšky, tmavé olivy a spařená oloupaná a vyjadřincovaná rajčata.

„Teď v létě se dají koupi i dobrá česká rajčata a v nákladu vás podobné jídlo vyjde na dvacku,“ počítá šéfkuchař. A rajčata také není třeba kupovat sušená. Podle něj stačí je naskládat do trouby na plech na čtyři hodiny na 30 °C. K nim dejte na plech česnek, tymián, pomerančovou kůru, cukr a olivový olej. Jednou za čas otočit, promíchat.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...