Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Internetový kurz vaření pod drobnohledem. Co od něj lze čekat

Kurz Kulinářské umění nabízí domácí výuku pro ty, kdo chtějí zlepšit své schopnosti v kuchyni. Podle zakladatele školy, kuchaře Jiřího Roitha, tu najdou všechno na jedné hromadě a naučí se nevařit podle receptů, ale pochopit, proč se všechno dělá tak, jak se to dělá. A jak to dělat správně.

Projekt slibuje, že připraví celkem 80 lekcí, které by měly pokrýt základy kulinářského umění od základů k pokročilým technikám. Zde se skrývá riziko: když si koupíte plné školné, budete muset na tvorbu nových videí trošku počkat. Do konce roku jich bude zhruba 30, každý měsíc pak budou přibývat zhruba po dvou.

„Nevymýšlím nic světoborného, to vše už bylo vymyšleno. Jen se pokouším převést zkušenosti z Kanady, kde jsem absolvoval školu, do praxe,“ popisuje Roith (více o předchozí praxi zde).

Kolik se zaplatí

Roith chce hlavně spolupracovat s učňovskými školami a nabízí licenci žákům po dobu jejich studia za tisícikorunu, což je zanedbatelná částka. „Máme vyzkoušeno, že žáky to baví víc než suchá výuka ve škole,“ popisuje Roith.

Kurz je určen i pro hobby kuchaře, ti za roční školné zaplatí tři tisíce korun (to neni ani tolik, co za běžný kurz s kuchařem), profesionální licence stojí asi šest tisíc korun, ale je myšlena tak, že platí pro tři lidi v restauraci, například pro majitele a dva kuchaře. Navíc dostanou receptury i s kalkulacemi.

Ty fungují jako on-line kalkulátor, a tak si můžete hrát například s hodnotou Food Cost a pozorovat, jak se mění prodejní cena za porci v závislosti na nákladech na provoz restaurace. Food Cost zjednodušeně řečeno vyjadřuje náklady na provoz, mzdy, energie, nájmy a ceny vstupních surovin započítané do ceny každého jídla.

V běžné restauraci se pohybuje kolem 33 %, což znamená, že když vás suroviny na potravinu stojí padesátikorunu, měli byste jídlo prodávat za 150 Kč, abyste pokryli vše ostatní včetně 10–15% zisku. To jsou věci, které se bohužel většina kuchařů ve škole nenaučí a pracně to odkoukávají až za provozu. Někteří majitelé restaurace to neznají vůbec a zkrachují.

To přece můžu najít na You Tube

Tak zní první otázka, kterou si položí všichni, kdo se ptají na smysl podobné školy. „My se tak ptáme taky, takže než něco natočíme, děláme si taky podobný průzkum trhu. Jenže když se dáte do skutečně důkladného hledání, jasných návodů je opravdu málo. Zato najdete hodně balastu a nesprávných postupů,“ popisuje Jiří Roith nebezpečí, kdy na internet může dát kdokoliv cokoliv a ostatní to berou jako jistotu.

Internetová škola nebude pro toho, kdo rád chodí na kurzy vaření a bere to jako společenskou příležitost. Doma s tabletem vedle kuchyňského prkýnka se s hezkou slečnou neseznámíte. Ale zažili jste někdy kurz, kde by s vámi trpělivě zkoušeli krouživý způsob krájení nožem? Většinou jsou rádi, když už dokážete ukrojit cibuli a nenechat na desce vlastní krev.

To podle videa můžete zkoušet do nekonečna, než techniku zvládnete. Podle,hesla „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. I zkušený kuchař potvrdí, že nové jídlo je potřeba uvařit několikrát, než to přestane být věc náhody, ale rutiny.

Je to sice fráze, ale platí to

Internetová škola tvrdí, že vás nechce učit recepty, ale naučit vařit. To zní hezky, ale většina lidí na to jde cestou jednotlivých receptů. V tom se však liší začátečníci od pokročilých kuchařů.

Klasické kuchařské školy však nemají jinou cestu. Když vypíšou kurz české kuchyně, nemohou ukazovat jen základy, musejí taky něco uvařit. Dobří lektoři během kurzu umějí zobecňovat, ti méně dobří už méně.

Když jsme před časem psali, že kdo se provaří prvním dílem Vaňkových „pokladů“, může si otevřít hospodu, tak tady se nabízí možnost zvládnout ještě více a zvládnout základy jakékoliv kuchyně. Každopádně vám dá svobodu k tomu, že mrknete například na internetový recept nebo postup a poznáte, kdy by to mohlo zafungovat, nebo zda tam píšou nesmysly.

Autor:
  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...