Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hvězdou mezi hosty je restaurace La Finestra. Předvádí steak Rossini

Absolutním vítězem ankety Mattoni restaurace roku se stala La Finestra in Cucina. Ocenění získala na základě hodnocení 35 tisíc uživatelů serveru Restu.cz.

Šéfkuchař Tomáš Černý je pyšný na jejich výběr různých italských masných plemen. Uspořádal jakousi výstavku, kde si každý z hostů může ukázat na konkrétní kus masa. Ovšem až poté, co absolvuje přednášku, čím je to které plemeno chuťově zajímavé.

„Jasně, jídlo tu není právě levné, ale počítejte vstupy. Jen cena masa na dvousetgramový steak Rossini je 200 korun. Další stovku dáte za porci jater foie gras a další za plátky lanýže. Takže je jasné, že si nemůžeme hrát na lidovou jídelnu. Ale zase tu najdete špičkovou kvalitu produktů a doufáme, že hosté si mimo nacpaného žaludku odnesou i zážitek,“ říká šéfkuchař, kterého samozřejmě ocenění těší za celý tým. Pro ně je to světlá chvilka v jinak nekončícím seriálu pracovních povinností.

Pro nás vybral klasický steak Tournedos Rossini. Tento steak uvařil pro skladatele Gioachina Rossiniho francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carêm. Tento pokrm patří k naprosto klasickým recepturám a kdo je podává pod tímto názvem, měl by jej připravovat jako hovězí filet s játry foie gras a s plátky lanýže.

Postup je naprosto jednoduchý, vzácná je je kombinace špičkových surovin. „My používáme kus ze svíčkové jako nejměkčího masa a podle našeho názoru se k tomuto pokrmu nejlépe hodí,“ popisuje Tomáš Černý.

Mattoni restaurace roku 2014

Restaurace roku 2014 (vítěz Top 100 a Top 500): La Finestra in Cucina

Top SERVIS: Podolka u Zbraslavského pivovaru

Top RESTAURATÉR: Středověká krčma Dětenice

Top ČESKÁ: U Modré kachničky II

Top LUXUS: La Finestra in Cucina

Top WEB: Dockhouse

Top PIVO: U Pinkasů

Top V KRAJI:

  • Hlavní město Praha: La Finestra in Cucina
  • Jihočeský kraj: Olivier
  • Jihomoravský kraj: Restaurant Tulip
  • Karlovarský kraj: Sushi Sakura
  • Kraj Vysočina: Restaurant Tři knížata
  • Královéhradecký kraj: Středověká krčma Dětenice
  • Liberecký kraj: Chicago Grill
  • Moravskoslezský kraj: Guest Restaurant Français
  • Olomoucký kraj: Restaurace Santorini
  • Pardubický kraj: Cartellone
  • Plzeňský kraj: Saloon Roudná
  • Středočeský kraj: Babiččina zahrada
  • Ústecký kraj: PizzeriaCiaoCiao
  • Zlínský kraj: Potrefená Husa Zlín

Osolte, opepřete a dejte na gril. Otáčejte, aby se zatáhl po všech stranách. Mezitím si vedle můžete opéct plátek bílého chleba. „Jde o to, že ten chleba budeme klást do šťávy z vína, takže bych nerad, aby se tam hned rozmočil, což dosáhnu tím, že jej opeču,“ vysvětluje šéfkuchař.

Zatímco se maso a chleba opékají, ukrojíte porci jater, nakrojíte, osolíte a opepříte a schováte do lednice. Játra se budou opékat až nakonec a jen bleskově. Jsou totiž tak plná tuku, že by se dlouhou přípravou v podstatě rozpustila.

Pak se postupuje klasicky. Po opečení dejte maso do trouby na 200 °C, zhruba na tři minuty z každé strany (podle toho, jak jej chcete mít propečený), pak vyndejte a nechejte pár minut odpočinout. Mezitím si ogrilujte foie gras, maximálně minutku po každé straně. Na talíř vlijte omáčku.

Je to omáčka demi glace, kterou doma vyrábí jen ti nejzarytější fajnšmekři, protože se dělá i několik dnů. Lze ji však koupit i hotovou. Anebo se podívejte, jak vyráběl demi glace Zdeněk Pohlreich na grilu, a zkuste podle toho uvařit v normálním hrnci. Je to v podstatě silný vývar, ovšem tak silně zredukovaný, že původně tekutá konzistence úplně zrosolovatí.

Na omáčku položte opečený krajíček chleba, napůl rozříznutý steak a na něj játra. Zakápněte olivovým olejem a postrouhejte pár lupínky lanýže.

Autor:

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Hovězí steak je na grilu králem. Zkusili jsme ho s chimichurri i lingotto

Hovězí steak s chimichurri

VIDEO Daniele Govoni se účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v...

Trhané maso by vás dávat do koblihy nenapadlo. A přece to dohromady hraje

Tady máte srovnání obou variant bulka/kobliha.

VIDEO Nedaleko Nepomuku najdete Sochorův statek, kde vám v dnešním dílu grilovací akademie naši průvodci...

Mistři grilu ukážou, jak na ikonický burger Juicy Lucy se sýrem

Ikonický burger Juicy Lusy

VIDEO Tvrdí se o něm, že je nejlepším burgerem v Americe, protože v sobě spojuje ideální poměr masa a...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....