UKÁZKA: Kulinářská bible radí, jak být v kuchyni za Francouzku

  0:34
Základní příručka milovníků gastronomie vás naučí nejen vařit jako rodilá Francouzka, ale také se tak pohybovat v kuchyni. Umění francouzské kuchyně Julie Childové mnozí považují doslova za bibli mezi kuchařkami. My vám z ní přinášíme ukázku.

Meryl Streepová v kuchařském životopisu Julie a Julia (2009) | foto: Falcon

 Jméno Julie Childové českému čtenáři možná moc neříká, v kulinářském světě je pojmem z učebnice. Její život inspiroval tvůrce filmu Julie a Julia, kde Childové propůjčila tvář oscarová Meryl Streepová. Rodilá Američanka neovlivnila jenom americké kuchaře, ale i Evropu – včetně náročné Francie. Umění francouzské kuchyně je po právu vzýváno jako kulinářská bible.

Obsahuje přes pět set receptů na skutečné francouzské delikatesy – od základních receptů po vysokou gastronomii. Navíc v ní najdete detailně popsané rady, jak s jednotlivými surovinami a ingrediencemi zacházet. Přehledně a srozumitelně vysvětluje základní kulinářské postupy. Čtenáře učí, jak opékat maso na rozpálené pánvi tak, aby neztratilo šťávu, jak přidat žloutek do horké omáčky, aniž by se srazila, i kam přesně v troubě umístit ovocný koláč, aby získal zlatou barvu.

Ukázka Omáčky (sauces)

Omáčky jsou chloubou a pýchou francouzské kuchyně, ale jejich příprava ve skutečnosti není nijak extrémně náročná – rozhodně ji neobestírají žádné záhady ani tajemství. Počet francouzských omáček mnoho lidí odrazuje, ale vše začne vypadat daleko jednodušeji, když si uvědomíte, že skutečně mimořádně pestrá a široká paleta francouzských omáček se dělí na několik základních, poměrně jasně definovaných skupin, v jejichž rámci se omáčky připravují velmi podobně.

Do kuchyně

E-knihu Umění francouzské kuchyně koupíte za 389 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Umění francouzské kuchyně je úctyhodně objemná, mimořádně podrobně, ale zároveň...

Tak například všechny omáčky ve skupině bílých omáček – bešamelových a veloutés – vyžadují stejný postup a v zásadě se liší pouze použitými ingrediencemi, podle nichž získávají svůj název: bešamelová omáčka se strouhaným sýrem je známá jako mornay, se sekanými bylinkami nese název chivry. Pokud do rybího velouté s bílým vínem přidáme trochu smetany ke šlehání, žloutek a kousek másla, získáme skvělou sauce parisienne.

Totéž platí i pro skupinu omáček se žloutkem a máslem. Pokud je ochutíme estragonem, pepřem a octem, dostaneme béarnskou omáčku (béarnaise), zatímco citron ji promění na holandskou – do té pak můžeme vmíchat šlehačku a dostaneme mousseline. Jakmile tedy zvládnete několik základních omáček, získáte pevné základy, na nichž budete moci stavět – dveře do světa omáček vám budou otevřeny dokořán.

Ukázka Čokoládová pěna (Fondant au chocolat)

Samozřejmě existuje řada velmi dobrých receptů na přípravu čokoládové pěny a my pro vás vybrali ten, který považujeme za vůbec nejlepší – budete potřebovat žloutky, cukr a máslo a místo smetany ušlehaný bílek. Navrhovaná pomerančová příchuť s čokoládou skvěle ladí, ale můžete si zvolit i jinou. Další variantou této skvělé pěny je charlotte Malakoff, tedy dezert, který si připravíte z másla, čokolády a drcených mandlí. Čokoládovou pěnu můžete vyklopit z formy nebo ji servírovat ve formě, případně v dezertních miskách nebo malých šálcích. (Poznámka: Upozorňujeme, že čokoládová pěna podávaná v šálcích se někdy nesprávně označuje jako pots de crème au chocolat.)

Přibližně na 5 šálků (pro 6 až 8 osob)

  • porcelánová nebo nerezová mísa o objemu přibližně 3 litrů
  • drátěná metlička nebo ruční šlehač
  • 4 žloutky
  • ¾ šálku cukru (nejlépe krupicového)
  • ¼ šálku pomerančového likéru
  • nádoba s horkou, ale nikoli vařící vodou
  • nádoba se studenou vodou
  • 180 gramů čokolády na vaření 
  • 4 lžíce silné kávy 
  • malý rendlík nebo hluboká pánev 
  • 180 gramů změklého (nesoleného) másla
  •  Volitelné: ¼ šálku kandované pomerančové kůry nasekané najemno
  • 4 bílky
  • špetka soli 
  • 1 lžíce krystalového cukru

Utřeme žloutky s cukrem – směs by měla získat světle žlutou barvu a na povrchu by se měla tvořit tenká stužka. Přimícháme do ní pomerančový likér a směs postavíme do lázně s horkou, ale nikoli vařící vodou, kde ji mícháme další zhruba 3 až 4 minuty nebo tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna a není na dotek příliš horká.

Jakmile jsme spokojeni, okamžitě směs přemístíme do lázně se studenou vodou a mícháme ji zhruba 3 až 4 minuty, dokud nevychladne a na povrchu se znovu nezačnou tvořit stužky. Svou konzistencí by měla připomínat majonézu.

Čokoládu smícháme s kávou a rozpustíme ji v horké lázni. Poté do ní pomalu a velmi opatrně vmícháme máslo a utřeme vláčný krém bez hrudek. Směs přidáme k utřeným žloutkům s cukrem a poté přidáme volitelnou pomerančovou kůru.

Ušleháme bílky se solí – směs by měla být natolik hustá, aby držela tvar. Jakmile jsme s její konzistencí spokojeni, přisypeme krystalový cukr a pokračujeme v šlehání tak dlouho, dokud se na povrchu nezačnou tvořit měkké vlnky. Čtvrtinu bílkové pěny vmícháme do čokoládové směsi a posléze opatrně přidáme zbytek.

Směs vyklopíme na servírovací mísu, do dezertních misek nebo do šálků (petits pots). Před podáváním směs necháme nejméně dvě hodiny – nebo přes noc – vychladnout v chladničce.

Podívejte se na ukázku z filmu Julie a Julia s Meryl Streepovou: 

9. září 2009

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...