Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nesolené, nekořeněné. Restaurace poslechly nařízení o alergenech

  14:10
„Kuřecí nesolené, nekořeněné prsíčko vařené v parní lázni, servírované s nesoleným a nemaštěným bramborem“. Ne, v brněnské restauraci Šelepka si nehrají na pohádku Sůl nad zlato, ve které král zakázal všechnu sůl. To jen restaurace reaguje na nové nařízení Evropské unie.

Žádná tombola. Čísla označují alergeny, které například obsahuje králičí stehno na smetaně se špekovým knedlíkem. Na snímku servírka Veronika Havlová z restaurace Šelepka. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Podle EU musí restaurace od soboty zákazníky informovat o alergenech vyskytujících se v podávaných jídlech a v brněnském podniku tak například přibyla na jídelním lístku položka „Alergen free“.

„Hodně používáme mořskou sůl, jenže jsme si na obale přečetli, že tato sůl může obsahovat stopy celeru, obilovin, ořechů a podobně. Tudíž nejsme schopni zaručit, že naše jídlo bude stoprocentně bez alergenů,“ vysvětluje tento nový pokrm provozovatel a spolumajitel Šelepky Raed Kahwaji.

Konkrétně se evropské nařízení týká skupiny čtrnácti alergenů, které u lidí nejčastěji vyvolávají nežádoucí reakce. Mezi nimi jsou například vejce, ryby, mléko nebo celer. Podniky od restaurací až po školní jídelny mají povinnost od minulé soboty v jídelních lístcích uvádět, zda jejich pokrmy obsahují některou z těchto čtrnácti alergenních složek.

Alergeny na talíři

1. Obiloviny s lepkem
2. Korýši
3. Vejce
4. Ryby
5. Podzemnice olejná
6. Sojové boby
7. Mléko
8. Skořápkové plody
9. Celer
10. Hořčice
11. Sezamová semena
12. Oxid siřičitý a siřičitany
13. Vlčí bob
14. Měkkýši

Způsoby informování:
a) Vyvěšením na viditelném místě
b) Uvedením v jídelním lístku
c) Viditelnou větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka.“

Aby restaurace nemusely tisknout kompletně nové jídelníčky, stačí, když budou mít vyškolený personál, který návštěvníky o složení jídla informuje. Zároveň zákazníkům musí být jasné, že se s tímto požadavkem mají obracet právě na personál.

„Náš lístek má speciální design, nechtěli jsme do něj zasahovat, takže jsme jen přidali sdělení, ať se ptají u obsluhy. Ta má vytisknutý seznam, na kterém jsou graficky znázorněné alergeny u jednotlivých jídel, a tento seznam zákazníkovi předá,“ popisuje Kahwaji. Dále k dennímu menu přidali číslice od jedné do čtrnácti, přičemž každá číslice znamená jinou alergenní potravinu. Toto číslování je pro všechna stravovací zařízení stejné.

Alergici se znají

Ještě více práce přidalo nařízení vyhlášené francouzské restauraci La Bouchée v Údolní. Každý měsíc vytváří nový jídelní lístek a do toho každý den denní a polední menu. Navíc jejich kuchaři se snaží jídla připravovat poctivě a do většiny z nich přilévají byť jen kapku vývaru. A kvalitní vývar se neobejde bez celeru.

„Najednou máme alergeny skoro v každém jídle,“ postěžovala si Lucie Frgalová z marketingového oddělení La Bouchée. Přitom restaurace dlouhodobě v jídelním lístku počítá s lidmi na bezlepkové dietě a má pro ně nachystaná speciální jídla nebo se s kuchaři dá domluvit na případné úpravě.

„Mnohdy stačí jen ze zeleninového krému vynechat smetanu, vyměnit knedlíky za brambory nebo naše obsluha nabídne zákazníkovi alternativu. Lidé vědí, na co jsou alergičtí a na co si mají dát pozor,“ dodala Frgalová.

Právě to, že návštěvníci jsou si svých zdravotních problémů spojených s jídlem vědomi, je důvodem, proč restauratéři považují nařízení za zbytečné. „Je to stejné jako s česnekem. Ten sice není alergen, ale ne každý ho může, a tak si lidé zvykli ptát se, zda jej jídlo obsahuje, či nikoli,“ porovnává vedoucí italské restaurace Cattani Kamil Novotný.

Horší situace nastává, pokud dotyčný o alergii neví a zjistí ji, až když jídlo sní. I takové případy se stávají a reakce mohou být různé. Od drobných pupínků až po stavy ohrožující život. Ty jsou však poměrně výjimečné.

Alergoložka Marie Duřpektová uvádí, že se ročně setká s dvěma až třemi takto vážnými případy.

„Ze zkušenosti vím, že nejčastěji těžké stavy vyvolávají plody moře. Na sjezdech alergologů se pak vypráví historka o australském chlapci, který byl alergický na buráky. Věděl o tom, přesto se zúčastnil soutěže v pojídání burákového másla. Sice ji vyhrál, ale údajně se ho už nepodařilo zachránit,“ sdělila brněnská lékařka. Sama se s případem, kdy by alergická reakce končila smrtí, nesetkala.

  • Nejčtenější

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Místo přání dostala prodavačka ránu kladivem, další zastřelil falešný prodejce

5. května 2024

Premium Takřka dokonaný mord mladičké prodavačky v brněnském obchodě s moukou se v roce 1909 odehrál na...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Gudas v Brně: divadelní Donaha! s manželkou, učil se v krasobruslení

5. května 2024  9:58

Hokejista Radko Gudas se tento týden díky startu na Českých hokejových hrách v Brně může přenést ve...

Bylo by na nic končit sezonu v New Jersey. Hischier si jede do Prahy spravit chuť

5. května 2024  7:58

S týmem New Jersey zažil jeho kapitán Nico Hischier velké zklamání, když klub s ambicemi vůbec...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....