Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Průvodce kurzem těsta na italské těstoviny ve dvou minutách

Stručný návod na italské domácí těstoviny zní: na sto gramu semolinové mouky jedno vejce. Jenže tento stručný návod neřekne, jakou konzistenci těsto má mít, jak si poradit se strojkem na nudle, jak vyrobit vícebarevné těstoviny, jakou mouku zvolit. Podívejte se na naše video, které vás ve dvou minutách stručně provede celou výrobou,

Pro radu jsme si šli za kuchařem Lukášem Jeništou na kurz výroby italských těstovin, který vede v Chefparade. Frekventanty kurzu směřuje k tomu, aby pochopili základy a hlavně jednoduchost italské kuchyně, k níž těstoviny neodmyslitelně patří. A není náhodou, že mají takovou popularitu i u nás – díky nim dokážete bleskově připravit večeři pro celou rodinu.

„Hodně se mě lidé ptají, z jaké mouky těstoviny vyrábět. To je tím, že dnes už koupíte více druhů. Nejen klasickou hrubou, ale i dvounulku. Ale na těstoviny se hodí hrubá. Tím, že má hrubší povrch, lépe na ní ulpívají kousky omáčky,“ vysvětluje Jeništa.

Když se to spojí s faktem, že čerstvé těstoviny jsou navíc schopny do pórů omáčku lépe vstřebat v porovnání se sušenými, pak je jasné, proč hodně lidí čerstvým těstovinám dává přednost. A je to i jasný návod, kam na italské speciality: jedině tam, kde si vyrábějí těstoviny čerstvé.

Kdo nemá to štěstí, že by měl prodejnu s čerstvými těstovinami doma za rohem nebo po cestě z práce, dříve nebo později vyzkouší výrobu sám. Vyrobit těsto je otázkou deseti minut (při trošce cviku).

Klasický recept počítá s celým vejcem. Lukáš Jeništa někdy používá jen žloutek, těsto je žlutější. Když se použije i bílek, je zase křehčí. „Tekutinu z bílku nahradím jinou, podle toho, jaké těsto vyrábím. Rajčatovou omáčkou, citronovou šťávou, vínem, anebo vodou,“ popisuje.

Poměry stejně musíte operativně upravovovat. Mouky (stejně jako ty naše) se chovají různě podle mlýna, výchozí suroviny. Těsto musí být pevné, ne zase tak, abyste se nadřeli, jako třeba když začínáte těsto na vanilkové rohlíčky.

Začněte klidně v míse, až suroviny na sebe nabalíte, hněťte těsto na vále. Nezapomínejte podsypávat, pak ho rozválejte na podlouhlý plát a můžete s ním do strojku.

„Jakou koupit mašinku na těsto, to je jedna z nejčastějších otázek. Rozhodně považuji za zbytečné pro výrobu těstovin jednou za čas dávat peníze za drahé strojky. Klidně vyberte obyčejný za pětistovku. My tu ostatně používáme právě takové, abychom ukázali, že docela dobře fungují,“ říká kuchař.

Podle něj se také často stane, že se člověk nadchne pro výrobu těstovin, koupí si strojek za dva tisíce, ale výroba ho časem přestane bavit. A ve skříni mu zůstane nepoužívaný drahý přístroj. Takže doporučuje použít obyčejný a teprve časem, až se zjistí, co umí a zda to dotyčného zatím nepustilo, má cenu se poohlídnout po něčem dražším.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...