Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich vaří krůtu a ukazuje, jak snadné je udělat játrové knedlíčky

Krůtí maso je zdravé, obsahuje málo tuku a pro generaci krmenou kuřaty je vítanou změnou, která nejde ani tak do peněženky a přináší jiné chutě i strukturu masa. V pořadu Teď vaří šéf! Zdeněk Pohlreich ukáže, jak krůtu vykostit a celou ji využít.

V pořadu, který uvidíte jako obvykle v neděli podvečer na Primě, nás nejvíc zaujalo, jak snadné je vyrobit játrové knedlíčky. Ty nemohly dřív chybět u žádného pořádného nedělního oběda.

My jsme bohužel často už tak líní, že se polévkami nezabýváme, natož játrovými knedlíčky. Když už, tak je kupujeme předpřipravené u řezníka tu s lepším, tu horším výsledkem. Má to například i ten dopad, že neučíme polévky jíst naše děti a podle toho to vypadá i ve školních jídelnách, kde se podstatná část polévek zlikviduje nedojedených.

Zkuste si to sami, vždyť jakou krásnější větu můžete říct než: „To jsou moje domácí“. 

Začnete ale samozřejmě vývarem, kostru a kosti zalijete vodou, přidáte sůl, jednu, dvě kuličky nového koření, pár kuliček celého černého pepře. Necháte zavařit, seberete pěnu a pak přidáte trochu zeleniny, kousek mrkve, pórku, řapíkatého celeru, cibule. A dvě hodinky se můžete věnovat jiné práci.

Například játrovým knedlíčkům. Zdeněk Pohlreich si přichystal misku drůbežích jater a v úzké a vysoké nádobě je rozmixoval tyčovým mixérem. Pak je třeba je ochutit: na hodně drobné kousky nakrájejte cibuli a orestujte ji na másle. Mezitím hmotu osolte, opepřete, nastouhejte stružek česneku. Přidejte trochu strouhanky a trochu hladké mouky. „S moukou opatrně, když to přeženete, tak je to strašně hnusný,“ ošklíbá se Pohlreich.

Má to logiku. Na rozdíl například od omáček, kdy se mouka alespoň dvacet minut až půl hodinky provařuje, u játrových knedlíčků nedojte k tak dlouhé tepelné úpravě. Mouka je pak z pokrmu cítit.

Do směsi přidejte trochu majoránky „na ovonění“ a vejce. „Někdy je na množství jater jedno vejce moc a hmota na knedlíčky by byla příliš tekutá. Proto si vejce předem rozšlehejte a z misky jej přidejte jen část,“ radí Pohlreich. Nakonec přidejte orestovanou cibulku a rozmíchejte.

Vařte jako šéf

Nejlepší recepty Zdeňka Pohlreicha najdete výhodně na Knihy.iDNES.cz.

Přiveďte do varu vodu a knedlíčky zavařte. Můžete je tvarovat pomocí dvou lžic (viz galerie – to potřebuje trochu cviku) anebo tak, že si naberete do dlaně trochu jater a obrácenou špičkou lžíce z této „zásoby“ odeberete trochu hmoty a prstem noček ze lžíce shrnete do vroucí vody. Je také možné ručně je vyválet mokrýma rukama, pokud vám nevadí, že se upatláte. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.

Až bude hotový vývar, zceďte jej, zeleninu nakrájejte do talíře, vložte knedlíčky, přidejte vývar a grunt slavnostního oběda máte hotový.

Autor:
  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...