Opravdu hezký kus vyjde zhruba na pět set korun. A pokud jsou zákazníci mimořádně nároční a místo stromečku chtějí pořádný strom, ceny se mohou vyšplhat až k tisícikoruně.
500 KčTolik stojí v průměru nejprodávanější vánoční strom, kavkazská jedle. |
„Ceny vánočních stromků zůstávají již několikátým rokem stále stejné, takže ani letos si za ně Pražané nepřiplatí,“ říká Tomáš Bořil, prodejce stromků z Anděla.
V Praze se prodávají jak stromky z dovozu, většinou pocházející z Dánska, tak z tuzemských plantáží. Prodejci se shodují, že nejprodávanějším druhem v Praze je jedle kavkazská a v menší míře také smrk pichlavý. Své zastánce si však najdou i české druhy, jako třeba borovice černá nebo smrk ztepilý.
„O jedličky je přibližně dvakrát větší zájem než o smrčky. Je to dané tím, že je s nimi méně starostí. Pomaleji opadávají, déle vydrží a většině lidí přijdou jednoduše hezčí, protože bývají košatější,“ popisuje zmiňovaný prodejce Tomáš Bořil.
Roste obliba stromků v květináčích
Zvyšuje se také obliba stromků v květináčích. Zákazníci je kupují s tím, že si je po Vánocích vysadí na zahradě.
Jaký je rozdíl mezi českým stromkem a tím ze zahraničí? Prodejci těch tuzemských tvrdí, že jsou ty jejich lepší, protože jsou sekány jen několik dní před prodejem, a proto pak v domácnostech déle vydrží. Ty z dovozu se podle nich sekají i měsíc předem a mezičas tráví v mrazáku.
Obchodníci, kteří je prodávají, ale tvrdí, že to je nesmysl – jejich stromky se prý sekají přibližně ve stejné době jako ty české a dva dny dopravy navíc v náklaďáku už jim nic neudělají. Je to podle nich jen způsob, jak si české stromky na stánku vychválit.
Pak je tu ještě klasické dilema – umělý, nebo živý? Argument, že umělý stromek šetří životní prostředí, je podle Sdružení pěstitelů vánočních stromků zcela mylný.
Stromky už se nesekají v lese, kde by mohly růst dál, ale rostou na plantážích k tomu určených. Na jeden umělý stromek se prý navíc spotřebuje tolik kyslíku, kolik ho vyrobí několik stovek živých za celou dobu svého růstu.