Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vše o bramborách: jak je vybrat, skladovat, uvařit i opékat

Uvařit či jinak připravit brambory zvládne asi úplně každý, občas jsou však v kuchyni docela záludné a nechovají se úplně podle našich představ. Ovšem stejně jako všude i při vaření stačí znát základy a budete v pohodě.
Brambory pečené ve slupce: slupka potřená tukem pěkně zezlátne a zesílí vůni...

Brambory pečené ve slupce: slupka potřená tukem pěkně zezlátne a zesílí vůni brambor. | foto: Martin Kuciel

Podle sezony

Rané brambory poznáte vždy podle tenké loupající se slupky. Sklízejí se totiž před dosažením plné zralosti a u nás jsou na trhu od května do července.

Mají úžasnou chuť a vůni. Obsahují ale hodně vody, takže se moc nehodí na přípravu kaší a bramborového těsta. Není dobré je ani dlouho skladovat – užijte si je čerstvé.

Pozdní brambory jsou naopak zcela vyzrálé a sklízejí se od července dál. Mají pevnou vyzrálou slupku, nižší obsah vody a dlouhou trvanlivost. Podle odrůd a vlastností po sklizni se pak dělí dál na varné typy.

Nové brambory jsou brambory z dovozu, které se u nás prodávají od ledna do května (na rozdíl od raných jsou ale vyzrálé).

Jak skladovat a vařit

Brambory uložené na světle zezelenají a taky se u nich zvýší obsah jedovatého solaninu. Podobně se stávají jedovatými i brambory uložené v teple, na kterých se vytvoří klíčky.

Varné typy

Varný typ A - brambory s vyšším obsahem vody a minimem škrobu. Po uvaření mají pevnější lojovitou strukturu a nerozpadají se. Hodí se všude tam, kde potřebujete mít pevné kousky brambor i po uvaření. Do salátů, na opékání i do příloh.

Varný typ B - mají střední obsah škrobu a univerzální použití. Na vaření, pečení, smažení, ale klidně i do kaší nebo na bramborové těsto.

Varný typ C - nejmoučnatější, mají tedy nejvyšší obsah škrobu a po uvaření se pěkně rozpadají na jednotlivé buňky. Tyhle brambory jsou jako dělané pro kaše a bramborové těsto.

Při nákupu se vyhněte bramborám, které jsou nazelenalé, naklíčené nebo nahnilé. Trocha hlíny nevadí, brambory ale nesmí být plesnivé ani poškozené. Brambory kupujte nejlépe průběžně, aby se vám nezkazily. Skladujte je v temnu a ideálně při teplotě okolo 4 až 6 °C.

Brambory, které jsou uložené delší dobu při teplotě pod 7 °C, mají tendenci vytvářet jednoduché cukry, čímž zesládnou. Nemusí to nutně vadit, ale třeba při smažení pak rychleji hnědnou. Nasládlé brambory můžete napravit tím, že je vyndáte ze zimy a necháte pár dní odležet při vyšší teplotě (10 až 15 °C).

Pokud chcete, aby si brambory po uvaření udržely svůj tvar (třeba do salátu), začněte vždy s bramborami ve studené vodě, kterou postupně přivedete k varu. Struktura brambor se totiž při teplotách okolo 60 °C zpevňuje.

Naopak platí, že pokud brambory dáte rovnou do vroucí vody, ohřejí se velmi rychle, jejich tkáň se nezpevní a po uvaření budou spíše rozpadavé. Podobně má na pevnější strukturu brambor vliv kyselost prostředí – mírně okyselená voda zabrání jejich rozvařování (proto například do zelňačky je dobré brambory uvařit zvlášť, jinak nebudou nikdy měkké).

Tip na domácí hranolky

Pokud byste zkusili smažit bramborové hranolky rovnou, tak sice získají pěknou barvu, po usmažení ale budou zplihlé a nebudou křupat. Aby byly hranolky pěkně křupavé, vybarvené dozlatova a uvnitř tak akorát, je potřeba je připravit ve dvou nebo ve třech krocích.

Vlevo syrové hranolky, uprostřed předsmažené a vpravo po finálním dopečení

Při základním postupu se nakrájené hranolky nechají odmočit ve vodě (zbaví se tak škrobu na povrchu) a poté se důkladně osuší. V první fází se pak smaží v oleji o teplotě 120 až 160 °C a jen krátce, aby změkly.

Takto připravené hranolky nechte vychladnout a poté je usmažte podruhé, tentokrát už při vyšší teplotě někde mezi 175 a 190 °C tak, aby chytily pěknou barvu, a máte hotovo.

Pokud chcete hranolky ještě křupavější, připravujte je na tři fáze. V té první hranolky krátce předvařte do zavadnutí, nechte vychladnout a osušte. V druhé fázi smažte při teplotě okolo 170 °C do prvního náznaku barvy a opět nechte vychladnout. V třetí fázi hranolky dokončete při teplotě okolo 190 °C do plné barvy.

Je to příliš pracné? I proto jsou tak úspěšné předsmažené hranolky, které jsou zamražené těsně před poslední fází, kdy si je doma už jen dosmažíte dozlatova. Na hranolky můžete použít varný typ B i C. Hranolky z moučnatých brambor budou kypřejší a je lepší je nakrájet ne větší kusy.

Původní článek psaný pro blog Prkýnko byl redakčně upraven a zkrácen.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...