Stačí si projít na internetu diskuse. „Plastová prkénka sice můžete mýt v myčce, ale po říznutí se vrub uzavře a šťáva z masa stejně zůstane uvnitř. Dřevěná se používala odjakživa a jsme i tak živi. Takové unijní výmysly předepisující do gastroprovozů jako HACCP nám byl čert dlužen. Dřevěná prkénka stačí vydrhnout octem nebo solí a jsou zase jako nová,“ přečtete si.
Ať už si myslíte cokoliv, milovníci přírodních materiálů by si měli uvědomit, že ke dřevu je třeba se chovat trochu ohleduplněji než k plastu. Jinak investice do přírodní krájecí desky skončí tak, jak vidíte na obrázcích.
„Kvůli udržování hygieny by bylo velmi nepraktické používat v restauraci dřevo. Tam je opravdu lepší používat krájecí desky z polypropylénu,“ vysvětluje Ladislav Vaculík ze společnosti Tescoma. „Jenže každý kuchař vám řekne, že pocit z krájení je lepší u dřevěného prkénka,“ upřesňuje.
Krájecí desky se buď vyrábějí z našeho tradičního bukového dřeva, nebo se používají exotické dřeviny jako bambus či akácie. Oproti buku obsahují více pryskyřice, takže nejsou tak náchylné na vsakování šťáv, ať už z masa či ze zeleniny. To ve výsledku znamená, že cokoliv na nich krájíte, nezanechá to na nich tolik stop.
I tak je však třeba se o ně více starat. Když se umyjí, je třeba je otřít a nechat vyschnout opřené na kuchyňské desce tak, aby k nim mohl ze všech stran vzduch.
„Nejhorší, co můžete udělat, je zavřít je do zásuvky. Ačkoliv prkénko na první pohled vypadá jako suché, do pórů dřeviny se vždy dostane voda a trvá ještě chvíli, než se vypaří. Ale to se netýká jen prkének, ale i třeba vařeček. Ty se pak ohýbají a praskají,“ varuje Vaculík.
Pravidelná údržba
|
Zatímco vařečku za pár korun si třeba koupíte novou, pěknou masivní krájecí desku pořídíte v rádu stovek. O tu byste nechtěli přijít. Měli byste ji třeba pravidelně impregnovat, tedy naplnit její póry olejem tak, aby nebyla ochotna přijímat vlhkost.
Použít lze běžný jedlý rostlinný olej, nebo se prodávají i speciální minerální oleje, která vydrží prakticky nekonečnou dobu a lahvička za stokorunu vydrží několik let. Jednou za týden nebo čtrnáct dní stačí desku pomocí houbičky natřít a prkénko bude zase jako nové.
Pokud se nechá deska příliš vyschnout, hrozí, že dřevo bude pracovat a po čase praskne. Ať už po délce v případě, že je naklížené podélně, nebo i v případě, že je lepené z drobných špalíčků, jak známe hlavně z masivních desek z exotických materiálů. U těch díky technologii lepení nehrozí tolik nebezpečí deformace, ale praskání desku může zničit.