Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů, jak se s pomalou přípravou vypořádat.

Kuchař na natáčení vytáhl novinku na našem trhu: gril na peletky Traeger, který pracuje úplně automaticky. V praxi to vypadá tak, že se do zásobníku nasypou peletky z dřeviny podle výběru (každá voní při grilování jinak).

Automatika u tohoto grilu funguje tak, že se pelety dopravují do ohniště pomocí šnekového podavače a rychlost se řídí podle toho, jak vysokou teplotu si nastavíte. Zvláštností tohoto grilu je, že umožňuje nastavit i nízké teploty, takže je přímo předurčený pro pomalé pečení.

Mimo nastavení přesné teploty má také režim Smoke, který umožňuje spojit pečení s uzením, což se na klasickém grilu řeší například přidáním vlhkých pilin nebo speciálním prkýnkem.

Na horním videu se podívejte na přípravu pomalu pečeného vepřového boku, na spodním uvidíte postup při přípravě zauzených kachních prsou.

Pomalu pečený vepřový bok

Suroviny pro 4 osoby:

  • Vepřový bok 500 g
  • Suchý rub 300 g

Rub

2 díly třtinového cukru, 1 díl sladké papriky, 1/2 dílu soli, 1/2 dílu granulovaného česneku, 1/2 dílu sušeného zázvoru, citronová kůra.

Smíchat, promíchat a lze hned použít nebo si namíchat do zásoby klidně na celou sezonu.

Postup:

Vepřový bok zbavte nedokonalostí z výroby – chrupavky, případně kůže. Dejte do dostatečně velké mísy, přisypejte rub a dobře do masa vmasírujte (použijte jednorázové rukavice, rub barví).

Nechte v lednici marinovat alespoň přes noc, ideálně den a noc. Gril roztopte na vysokou teplotu a mezitím bok vyndejte z lednice, aby přešel na pokojovou teplotu.

Bok jednoduše rozložte na grilovací rošt dolů stranou, kde byla kůže, a gril zavřete. Po 20 minutách bok otočte a po dalších 20 minutách znovu a teplotu na grilu stáhněte na 135 °C. Dosypte peletky a tak nechte bůček péct 4 hodiny, klidně bez dozoru. Pak bůček zkontrolujte a případně mu dejte ještě hodinku.

Druhou variantou je večer gril nastavit na 82 °C, bůčky rozložit stranou, kde byla kůže, nahoru a jít spát. Ráno je maso křehké a šťavnaté.

K takto upravenému masu stačí jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.

Zauzená kachní prsa

  • 700–800 g kachních prsou s kůží
  • 300 g soli
  • 300 g krupicového cukru

Smíchejte sůl s cukrem. Kachní prso ve směsi dobře obalte, zasypejte zbytkem směsi a nechte v lednici přes noc (12 hodin) marinovat. Potom zbavte od přebytečné směsi, na grilu přepněte na režim Smoke a uďte asi 2–2,5 hodiny.

K takto upravenému masu rovněž stačí jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...