Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré kondici. Takto radí Juliana Fischerová, která je mezi příznivci domácího kváskového pečení chleba známější pod jménem Maškrtnica.
S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho po návratu znovu oživili. | foto: Maskrtnica.cz

Vypěstovat kvásek není snadné, a když už se k němu dostanete (můžete ho získat díky kváskové mapě) nebo se vám ho skutečně podaří správně vyvést, byla by obrovská škoda o něj přijít dlouhou nepřítomností (recept na vyvedení kvásku popisuje Maškrtnica například zde). Kvásek je totiž živý organismus, o který je třeba pravidelně pečovat. Existuje několik triků, jak o dobrý a životaschopný kvásek nepřijít.

1. Pauza týden až deset dnů

Kousek zralého kvásku (asi 1–2 lžíce) zahustěte moukou podle svého zvyku do konzistence tuhé pasty (tak dvě až tři lžíce mouky). Zdravý kvásek obvykle zvládne týden až dva i bez nakrmení, ale někdy ne. Lepší je dát mu najíst. Uchovávejte v uzavřené sklenici v lednici.

2. Dva týdny až měsíc

Opět vezměte kousek zralého kvásku a zapracovávejte do něj postupně tolik mouky, abyste vytvořili hutnou kuličku zhruba o hustotě nudlového těsta. Pokud tušíte pauzu spíše měsíc a trochu více, klidně pokračujte až do drobenky. Opět schovejte do sklenice, zavřete a uložte v chladu.

3. Usušení kvásku – týden, měsíce a více

Sušení má tu výhodu, že nepotřebujete lednici. Sušení je jednou z nejstarších metod uchovávání potravin a v minulých dobách takto fungoval kvas i z týdne na týden.

Tehdy se používala dřevěná díže, ve které se zadělával pouze chléb. Co se nalepilo na stěny, se nechalo oschnout, po čase se oškrábalo, zadělalo moukou a vodou (podle potřeby a zvyku vícekrát) a z tohoto nátěstku neboli matky vznikl čerstvý kvas na nový chléb. A tak pořád dokola.

V dnešní době nerezové to děláme trochu jinak, ale uvedená metoda funguje i dnes. Ještě rychlejší a na převoz snazší je usušit kvásek na pečicím papíře. Jak na to?

Zralý kvas rozetřete v co nejtenčí vrstvě na pečicí papír. Máte-li síťovaný poklop na ovoce, může se v létě hodit proti vinným muškám, které na kvas útočí a mohly by se na kvásek přilepit.

Podle toto, jaká byla vrstva, vlhko a teplota, můžete kvas za půl až dva dny z papíru sloupat, odložit do sklenice, uzavřít a uchovat ve spíži.

Na pečicí papír stěrkou rozetřete kvásek v tenké vrstvě.
Usušený kvásek sloupněte a uzavřete do plastové krabičky.

Na půlku papíru jsem stěrkou rozetřela asi 3–4 lžíce kvasu ve vrcholné formě. Na druhém obrázku vidíte výsledek o pár hodin později – v létě to schne jedna báseň.

Takto usušený kvásek se dá krásně převážet, posílat, je lehoučký a snadno použitelný.

4. Převážení kvasu

Na dlouhé cesty autem se jednoznačně nejvíce osvědčuje forma drobenky nebo kvásku sušeného (nic nepotěší více než oblečení potřísněné vybuchlou živou bombou). Drobenka vydrží vysoké teploty i pár dnů bez krmení v pokojové letní teplotě (mám ověřeno z cest po amerických národních parcích). O sušeném kvasu ani nemluvě, je to držák.

Na letecké cesty opět doporučuji spíše hutnější formu těsta či drobenky, nezapomeňte schovat do malé plastové krabičky do 100 ml (já převážela v malých cestovních krabičkách na krémy o objemu 10 ml a bohatě stačilo) a schovat do pytlíku s kosmetikou. V případě podezření na letišti vysvětlete, oč jde (ačkoli mimo Evropu se živé potraviny převážet nemají, takže to vám asi neprojde, leda kus zasušeného). Malá krabička krému asi nikoho zajímat nebude, ale větší zabahněná sklenice možná jo, tak buďte připraveni k vysvětlení a ochutnávání.

5. Probuzení

Nakonec to nejdůležitější, a to návod, jak kvásek opět probudit. V troše vlažné vody (asi 50 g) kvásek co nejlépe rozmíchejte a doplňte moukou do obvyklé hustoty. Přes noc by se měl probudit, nicméně doporučuji pak ještě alespoň jeden krmicí cyklus (takže vyhodit vše až na lžíci nebo dvě a doplnit podle potřeby).

Původní článek najdete na webu Maškrtnica.cz a byl redakčně upraven.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...