Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou řadu možností. Navíc je kukuřice bezlepková, takže si ji bez problémů mohou dopřát i celiatici.

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto šest. | foto: Profimedia.cz

Vedle rýže a pšenice je kukuřice třetí nejrozšířenější obilovinou na světě. U nás si vybavíme jasně žluté obilky obývající kukuřičnou palici, ovšem existují též odrůdy s bílými, červenými, purpurovými nebo i černými zrny.

ZLATÁ NÁKUPNÍ RADA

Klasy kukuřice důkladně zkontrolujte, abyste nekoupili zajíce v pytli. Každému klasu opatrně otevřete kabát z listů a zkontrolujte, jestli uvnitř nebydlí nežádoucí hmyzí vetřelci.

Protože kukuřice obsahuje optimální směsici látek pro maximální fyzický výkon a zdravý organismus, neměli bychom ji v jídelníčku opomíjet.

Obzvláště nyní, v její sezoně. Právě teď je nejlepší čas poslat čerstvou kukuřici rovnou na gril. Není třeba obávat se složitého zdlouhavého postupu, ačkoli pár základních pravidel znát musíte.

Jak si poradit s kukuřicí na grilu krok za krokem

Kukuřici před grilováním zbavte listů. Stačí všechno listoví stáhnout dolů, jako když loupete banán. Těsně u klasu ho pak pevně uchopit, zakroutit a jednoduše oddělit. Odstraňte i vyčnívající zbylé fousky.

Každou sobotu

Titulní strana Magazínu Víkend

Zmrzlinovou mapu Česka, tipy na nejlepší osvěžení v tropickém létě ze všech 14 krajů, najdete 5. srpna v příloze MF DNES Víkend

Pak klasy asi 10 minut předvařte v osolené vodě. Dají se sice konzumovat už jen po této úpravě, ale pobyt na roštu jim přidá znatelný šmrnc.

Už jsem se setkala i s využitím mikrovlnky. V takovém případě to bude vyžadovat 5 minut na maximální výkon, ale klas nebudete loupat a i v listech ho položíte do misky, kterou můžete pro ohřev v mikrovlnné troubě používat.

Vždy takto zpracovávejte jen jeden klas, ne více dohromady. Následně je možno kukuřici doladit na grilu nebo uložit do chladu a nechat čekat, klidně i den, než bude party v plném proudu.

Klas potřete olivovým olejem (fajnšmekři použijí kořeněný či bylinkový) nebo rozpuštěným máslem a za občasného obracení nechte na rozfajrovaném grilu do chvíle, než budou zrnka místy medově zlatá. V praxi to potrvá opět asi 10 minut. Solte až těsně před podáváním a sůl nechte strávníkům při ruce.

Grilovat lze i v alobalu a bez předvaření

Jestliže se chcete vyhnout dvoufázovému procesu s předvařováním, mám pro vás řešení. Očištěný klas důkladně potřete máslem nebo olejem, zabalte do alobalu a grilujte do konzumovatelného stavu; tentokrát počítejte s 20 minutami na grilu.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka.

Foodblogerka Veronika Koko Kokešová

Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Doma by to vyžadovalo pečení v troubě v alobalu asi 20 až 30 minut při 160 °C, na konci je třeba palici vybalit a zapnout horní ohřev na maximum.

Nebo zkuste efektní grilování kukuřice v kabátku z vlastních zelených listů. Nejdřív klasy i s listy ponořte na 30 minut do mísy se studenou vodou. Pak vodu nechte okapat, listy opatrně z klasu svlékněte, jako když loupete banán, potřete vše žluté vydatnou dávkou másla, vraťte listy na místo, a na špičce svažte namočeným kuchyňským provázkem. Položte na gril a ponechte 10 až 15 minut.

Pokud chcete zkusit něco jiného než „obyčejný“ klas, tak gastronomicky zajímavé jsou i náročnější formy zpracování kukuřice, například polenta, tortilly, škrob, nebo za studena lisovaný kukuřičný olej bohatý na antioxidanty.

Zvláštním druhem je pak zralá, zcela vysušená pukancová kukuřice, speciálně pěstovaná pro žravou kratochvilnou pochoutku známou pod názvem popcorn.

Autoři:

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl...

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně...

Necpěte se masem. Grilovanou zeleninu jen lehce „okořeňte“ steakem

Grilovaná paprika na briošce s kozím sýrem

Není třeba se při grilování přecpat masem a zajídat jen tak chlebem. Podstatnou částí pokrmu může...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...