Vajec je na evropském trhu tak málo, že se dokonce prodávají v aukcích (o aukcích a problémech obchodníků čtěte zde). Očekává se, že ceny stoupnou až k šesti korunám, ještě větším problémem je to, že prostě nejsou.
Jenže sezonní výkyvy museli řešit už naši předkové v dobách, kdy slepice přirozeně v dobách sezony, kdy měly dostatek pastvy a kvalitního žrádla, nesly hodně, a přes zimu byla snůška nižší (o vlastnostech vejce z pohledu výzkumnice více zde). Na zimní sezonu se dokázaly hospodyňky připravit včas několika metodami.
Ale nejen ony: experty na uchovávání potravin do zásoby jsou například i takzvaní preppeři, tedy lidé, kteří chtějí být z jakýchkoliv důvodů připraveni na black outy, živelné katastrofy nebo válku. Ti si život bez pořádných zásob na horší časy nedovedou připravit (jak žijí preppeři čtěte zde).
1. Nakládání do vápna
Toto je zřejmě nejobvyklejší způsob nakládání vajec. Na pětilitrovou lahev od okurek si obstarejte 300 gramů hašeného vápna, které koupíte v každých stavebninách jako hydroxid vápenatý nebo taky vápenný hydrát. Pozor, je vhodné pracovat v rukavicích, protože je to žíravina, hodně vysušuje kůži. Toto množství zalijte studenou vodou tak, aby vznikla hustá kaše a touto kaší zaplňte lahev do výšky tří centimetrů. Pak do lahve skládejte vejce špičkou dolů.
Zbytek kaše zřeďte vodou a směsí zalijte sklenici tak, aby byla vejce ponořená asi pět centimetrů. Nakonec sklenici pečlivě uzavřete. Během času se vyplatí nádobu kontrolovat a případně dolévat novým vápenným roztokem. Takto uložená vejce vydrží skoro rok.
2. Nakládání do vodního skla
Před použitím se vodní sklo ředí v poměru 1:9, tedy na 100 ml roztoku 900 ml vody. Seženete ho běžně v drogeriích. Směsí se zalijí vejce naskládaná do sklenice podobně jako v předchozím případě. Je třeba zabránit vysychání, takže sklenici dobře uzavřete.
Vejce opět uskladníme v chladu a temnu. Takto konzervovaná vejce vydrží až 12 měsíců. Při manipulaci s vodním sklem dbejte na ochranu očí a čtěte upozornění na obalu.
3. Konzervace pomocí minerálního oleje
Tuto metodu údajně používali američtí preppeři. Do dlaní si nakapete minerální olej a vejce v něm opatrně obalíte.
Pak je uložíte do běžných obalů na vejce a uskladníte v chladu a temnu. Ošetřená vejce podle nich vydrží rok.
4. Zmrazování
Zmrazování vajec je možné, ale nepočítejte s tím, že si je ještě někdy uděláte třeba na hniličku. Do těst však budou vhodná. Musí se oddělit žloutky a bílky a zmrazit zvlášť. Můžete je nalít třeba do tvořítek na led a pak před pečením nechat rozmrazit jednotlivé porce.
Bílky se zmrazují bez úpravy, ovšem žloutky se možné podle budoucího způsobu užití mírně osolit nebo osladit.
5. Do pšenice
Mezi hospodyňkami se dokonce traduje, že je možné vejce skladovat v pšenici. Do bedničky se nasype vrstva pšenice, do ní se vloží vejce tak, aby se nedotýkala, a bednička se dosype zbytkem pšenice.
Podle tradice by vejce měla vydržet v temné a chladné místnosti celý rok a dokonce by měla být bez různých pachutí. Konzistencí by měla připomínat čerstvá vejce.
Na internetu se diskusí o nakládání vajec účastní tři skupiny lidí. První tento způsob zcela zavrhuje, tvrdí, že jsou vejce po tomto způsobu skladování nechutná. Druhá skupina tvrdí, že vejce lze použít naprosto běžným způsobem jako čerstvá, třetí proti nakládání nic nemá, ale vejce používá jen pro pečení.
Jaké zkušenosti s konzervací vajec máte vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskusi.