To jsem si alespoň odnesla, kromě spousty tipů a praktických rad, od mladého včelaře Jakuba Reichla z pražského workshopu o.p.s. Kokoza pro začínající včelaře. „První rok se jen staráte, aby vám včely přežily,“ tvrdil a vysvětloval vcelku podrobně, jak to udělat.
Praha je paradoxně místem, které aktuálně generuje jak řadu nových včelařů, včelaří se tu v řadě případů na střechách, tak opravdu kvalitní med bez příměsí. V hlavním městě totiž nehospodaří zemědělci se svými pesticidy.
Zdaleka ne všichni noví zájemci o včelaření s tím chtějí začínat v Praze, což je i Jakubův případ. Ač z Prahy, své včely má na chalupě u České Lípy, kde letos už čtvrtým rokem trpělivě sbírá zkušenosti ve složitém oboru. Nicméně ho to baví a naplňuje natolik, že je rád nápomocen dalším začínajícím včelařům.
Co je tedy potřeba zařídit na úplném začátku?