Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias hovězího pupku je to jinak. Griluje se vcelku a až před podáváním se nakrájí na tenké proužky masa. Jeho přípravu ukázal Zdeněk Pohlreich v dalším dílu kuchařské show Rozpal to, šéfe!

„Jsou to z celého dobytčete jenom takové malé kousky, je to vlastně vzácnost. Ale je to něco, co vám z grilovačky může udělat zážitek,“ líčí Pohlreich. 

Kouzlo pupku pro grilování lidé objevili teprve nedávno, takže tento kus masa stále není příliš drahý. Což určitě nebude trvat dlouho. Vzpomeňte si, jak s cenou zacloumala popularita hovězích líček.

Abychom se nestali jen čistými masožrouty, vymyslel kuchař jako přílohu něco lehčího, tedy cibulovou marmeládu. Jídlo nakonec dozdobil jen jemně ogrilovanými cherry rajčátky v marinádě.

A co s masem? Nejjednodušeji, jak jen to jde, s pepřem a solí. Kdo by si chtěl udělat základní přípravu předem, měl by se solením počkat až na okamžik těsně před grilováním, aby sůl při ležení nevytáhla z masa vodu a steak nebyl nakonec tuhý. 

Daleko zajímavější je příprava cibulové marmelády. V kastrůlku rozehřejte olej a nahrubo nakrájejte dvě červené cibule, s ní do rendlíku přidejte trošku tymiánu.

Když má cibule správnou barvu (viz obrázek v galerii), přidá kuchař trošku třtinového cukru a počká, až cibule zkaramelizuje, přilije brandy a červené víno. Stáhne plamen a nechá směs dusit, aby se vyvařil alkohol a zůstaly jenom chutě. 

A to je je okamžik, kdy je čas dát na gril steak. Jako obvykle gril připravíte tak, že mřížku omastíte nejlépe kůží ze špeku – grilování samotné bude trvat jen pár minut z každé strany. „Flank musíte dělat jen krátce a málo propečený, jinak bychom si to moc neužili,“ radí kuchař.

A než si steak už mimo rošt stačí pár minut odpočinout, zbude čas na doladění marmelády. Jak se v kastrůlku postupně redukuje tekutina, klidně můžete přidat ještě trošku vína, aby se směs s cibulí nezačala připalovat. „Ale jestli jste mezitím víno vypili, klidně dejte trošku vody,“ zavtipkoval Pohlreich.

Před servírováním připomněl jednu důležitou věc. Krájet pupek opravdu kolmo k vláknům, aby po nakrájení byla co nejkratší, což výrazně ulehčuje konzumaci.

Celý díl Rozpal to, šéfe! si zpětně můžete pustit na iPrima.cz.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Spatchcock kuře ugrilujete za polovinu času. Nejprve ho zbavte páteře

Kuře Spatchcock

VIDEO V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na...

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...