Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

  0:09
Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce, jako jsou jablka, hrušky a švestky, staročeská lahůdka je na světě.
Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím. | foto: Kulinární studio MAFRA

Na deset porcí budete potřebovat: 1 zhruba čtyřkilovou husu, sůl, 2 lžíce kmínu, 150 g švestek, 250 g jablek, 250 g hrušek. Na červené zelí 2 cibule, olej, 800 g sterilovaného červeného zelí, 40 g tmavého cukru, 200 ml červeného vína, sůl a 50 g brusinkového kompotu. Na knedlíky 1,5 kg brambor, 50 ml mléka, sůl, 230 g dětské krupičky, 180 g polohrubé mouky a 3 vejce.

Příprava krok za krokem

Svrchu i zevnitř husu nejprve opláchněte a osušte. Odstraňte z ní křídla, položte ji na dno pekáče a ochuťte solí i kmínem. Husu podlijte, přiklopte a vložte do trouby. Při 160 °C duste asi 150 minut, zhruba v polovině doby pečení slijte vypečený tuk.

Ovoce, které přijde pod husu, očistěte a omyjte, švestky vypeckujte a přepulte. Jablka a hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na měsíčky.

Asi 60 minut před koncem pečení přidejte ovoce k huse a pečte společně nepřikryté. Ovoce by mělo být měkké a kůže husy zlatá. Hotovou husu podávejte s chlupatými knedlíky a červeným zelí.

Na knedlíky si oloupejte a nastrouhejte syrové brambory na jemném struhadle, vymačkejte z nich tekutinu a promíchejte je s horkým mlékem a lžičkou soli. Přidejte krupičku, mouku a vejce, zpracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout.

Z nastrouhaných brambor vymačkejte tekutinu.
Přidejte krupičku, mouku a vejce.
Z těsta pak pomocí dvou lžic vykrajujte noky rovnou do vroucí a osolené vody.
Po 2 minutách noky opatrně odtrhněte ode dna a zvolna vařte asi 10 minut. Po...

Z těsta pak pomocí dvou lžic vykrajujte noky rovnou do vroucí a osolené vody. Po 2 minutách opatrně odtrhněte ode dna a zvolna vařte asi 10 minut. Po uvaření je vyndejte do mísy se studenou vodou, nechte je lehce zchladnout a slijte je přes síto.

Svatomartinskou husu za 13 hodin upečete i bez kontroly

A jak připravíte zelí? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, na rozpáleném oleji ji nechte zesklovatět. Pak přidejte zelí a cukr. Podlijte vínem, osolte a duste doměkka. Ke konci dušení přimíchejte k zelí brusinky. Vše společně ještě krátce povařte a dle potřeby dochuťte solí.

(Doba přípravy je 200 minut. Jedna porce obsahuje 5 571 kJ/1 331 kcal.)

Autoři: ,

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...