Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

  0:02
Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť zasahovat lidem do života. Přesto se do role drsného šéfa vrací v pořadu, který má s tím předchozím dost společného. První díl pořadu Superšéf televize Prima odvysílá v pátek 7. února.

Zdeňku, co se pro vás změnilo, že se do role šéfa vracíte?
Objevil se nový formát. Ten mě přesvědčil, že je to něco, co bych si chtěl vyzkoušet. Je rychlejší, daleko dynamičtější, zabere méně času a na konci každého dílu je naše pomoc skvěle viditelná. To je asi ta změna. Jak se s oblibou říká, že staří boxeři mají v sobě sílu vždycky ještě na jeden fight, tak to je asi ten můj.

Opět formát podle Gordona?
Ano, opět je to Gordon Ramsay, jen se formát jmenuje „24 hours to hell and back“, tedy 24 hodin do pekla a zpět. My tomu říkáme Superšéf, protože je to jednoduší. A těch 24 hodin je v podtitulu pořadu. Je to formát, který Gordon Ramsay začal dělat tuším předloni a televize Prima se rozhodla, že ho koupí a já v tom budu hrát. Byla to nabídka, která se blbě odmítala, upřímně řečeno.

Co pro vás nové natáčení obnáší? V čem je největší změna oproti Šéfovi
Největší změna je v tom, že máme zásadně větší produkci. Pořad je ve výrobě grandióznější, větší, za produkcí stojí desítky lidí. V Ano, šéfe! byla na cestě miniparta pěti šesti lidí, toto je podstatně větší, dražší a dynamičtější.

My se hospodu snažíme napravit za 24 hodin, v Ano, šéfe! jsme se o to snažili čtyři dny, plus tam byla pauza na návrat. Tady je opravdu všechno vmáčknuté do čtyřiadvacítky. A díky tomu, jaká je produkce, můžeme dělat na několika místech najednou. Vlastně ze dne na den uděláme novou hospodu. To je to, co je strašně zábavné.

Bude to dvanáct let, co jste začal točit Ano, šéfe!, teď točíte Superšéfa. Je za tu dobu v přístupu provozovatelů hospod viditelný rozdíl?
Lidi jsou samozřejmě o něco chytřejší. Podstatně chytřejší jsou i zákazníci, takže vědí trochu líp, co chtějí. Nicméně v principu netočíme v dobrých restauracích. Jak já vždycky říkám, blbých hospod je pořád stejně. Přibylo těch dobrých, ale blbých je stále stejné množství. My hledáme, kde je nějaká rozumná lidská story, na které to ve finále stejně stojí.

A jestli se mě ptáte na to, jestli už žijeme v lepším gastronomickém světě, tak to určitě jo. Aspoň ti z nás, kteří jsou ochotni za to zaplatit. Ale chyby přetrvávají a budou tady myslím navždy. Pořád veliká dávka z těch lidí, kteří do byznysu jdou, před sebou většinou má svůj osobní Stalingrad, aniž by to tušili. Není to jednoduché, byznys je dnes nesrovnatelně složitější, než byl v roce 2008. Jestli to tehdy bylo těžké, tak dnes je to extrémně náročná věc. Uspět a vydělat z toho nějaké peníze, kvůli kterým do toho stejně všichni jdou, je čím dál tím složitější.

Pro Ano, šéfe! byla pokaždé typická spousta emocí. Jaké to je, když se všechno nahustí do jednoho dne?
No, je to fofr. (smích) Emoce tam jsou, ale vyskočí z lidí rychleji. Ve srovnání s Ano, šéfe! pálíme těžšími zbraněmi, je tam hmatatelná změna. Lidé jsou pod daleko větším tlakem, protože 24 hodin je relativně krátká doba na to udělat něco s tím, s čím jste nic neudělali třeba pět let.

Zdeněk Pohlreich na schodech kuchyně na kolečkách, kterou si Superšéf vozí s...
Zdeněk Pohlreich zase vaří, aby naučil personál Nautica připravovat skutečnou...
Superšéf má k dispozici i tým na proměnu interiéru restaurace.
Zdeněk Pohlreich ve svém živlu. Vysvětluje, bez jakých změn se restaurace...

Štáb Superšéfa i osazenstvo podniku má na proměnu ve slušnou hospodu pouhých 24 hodin.

A najednou je tam ten dopad vidět. I v tom, že lidé od nás něco hodnotného dostanou. Pomůžeme jim, aby tam najednou měli k dispozici věci, na které normálně provozovatelé buď nemají peníze, nebo je negují z nějakého jiného důvodu. Takže jsou to takové hospodské Vánoce, které si pak samozřejmě ještě musí zasloužit. Ale ten moment znovuzrození je docela silný.

Jsou tam momenty, které i vám osobně něco přináší? 
Pro mne bylo zajímavé během natáčení sledovat, jak mladí lidé myslí hrozně postaru. Já jsem starý osel, ale měl jsem kolikrát pocit, že tu hlavu mám čerstvější, než ji mají lidé o polovinu mladší. Kteří by měli myslet úplně jinak a měli by být tím motorem, který gastronomii posune někam dál. To pro mne bylo obrovské překvapení. S těmi lidmi musí člověk pracovat a snažit se jim nalít do hlav něco pozitivního.

Je něco, co vám udělalo radost? Máte natočených prvních pár dílů, je v tom nějaká bomba, která dává nějakou naději do budoucna? 
Já jsem si uvědomil, že máme zvyk bavit se o tom, co je blbé. A možná vás to překvapí, ale pro mne bylo strašně skvělé vidět lidi, kteří s námi dělali na rekonstrukci objektu, a jsou schopni z té haluzny udělat za 24 hodin něco zásadně jiného. Fantastická spolupráce byla i s kluky z InterGastu, kteří nám dělali kuchyňské věci.

KVÍZ: Pamatujete na Zdeňka Pohlreicha jako na šéfa?

Prostě vidíte, že je u nás úžasná spousta profíků, kteří to fakt umí. Mám hrozně rád, když jsem součástí něčeho, co funguje. Tedy to asi každý, ale mně se strašně líbila vnitřní energie štábu, to byla opravdu živá voda. Nebo ti kluci, co vaří na kamionu, to jsou makáči. Máme tu strašnou spoustu šikovných a chytrých lidí. To bylo to, co jsem si z toho odnesl.

Co mi opravdu udělalo radost, bylo to, že jsme byli schopni dát těm lidem něco hmatatelného. Kecy a rady typu „udělejte to takhle“ jsou také fajn. Ale když například lidem, kteří do té doby myli nádobí ve dřezu a blbě, najednou dáte mycí centrum, které stojí 250 tisíc - a pro ně je nepředstavitelné, že by si ho někdy měli koupit - tak to je přesně ten moment, který tam má být.

A posune je to někam dál? 
Jestli je to posune, to je ve hvězdách. Já mám pocit, že jsme za tu omezenou dobu udělali maximum, co bylo možné. Samozřejmě, koně můžete přivést k vodě, ale napít se musí sám. To zůstává vždycky stejné.

Z nového natáčení má Zdeněk Pohlreich radost, protože je dynamičtější a přineslo mu nové výzvy.

Přidáte k tomu nějakou jednoduchou, obecně platnou radu? 
Ať všichni dělají vše tak, aby se měli dobře, protože to za ně nikdo jiný neudělá.

A nakolik si myslíte, že jste vzor pro ty, ke kterým přijedete na natáčení?
Nevím. To si vůbec netroufnu hodnotit, ale nějaký respekt myslím mají. Za ty roky bych si ho možná i zasloužil.

Za to, co jste dokázal v gastronomii?
Myslím, že jo. Nedávno udělala televize Prima takový malý průzkum, jak mě lidé vidí. A bylo zajímavé poslouchat, že vědí, jak se mám dobře, ale překvapivě mi to nezávidí. Protože mají pocit, že jsem si to odpracoval.

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...