Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výroba rybích prstů je neekologická, vypočítala studie amerických vědců

Samotný rybolov zanechává poměrně nízkou uhlíkovou stopu. Zjistilo se však, že převážení ryb z místa na místo a samotná výroba je neekologická a produkuje dvojnásobek zplodin ve srovnání se samotným rybolovem.

Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem | foto: Kulinární studio MAFRA

Studie vědců z Kalifornie také zjistila, že milovníci masa zanechávají nižší uhlíkovou stopu než pojídači sladkostí a pijáci alkoholu. Zkusili zmapovat celou cestu od suroviny až ke spotřebiteli. Napsal to server Daily Mail s odvoláním na studii University of California v Santa Cruz.

„Potravinový systém je významným zdrojem globálních emisí skleníkových plynů a treska tmavá patří k nejchytanějším rybám na světě,“ tvrdí Brandi McKuin, který se zabývá environmentálními studiemi na univerzitě.

Treska tmavá, někdy se jí říká také polak (Pollachius pollachius), je mořská ryba z čeledi treskovití. Je zdrojem obrovského byznysu, protože se z ní vyrábějí ohromná množství rybích prstů, obalovaného filé a nápodob krabích tyčinek. 

Samotný rybolov je vlídný k životnímu prostředí, protože na jediný zátah se do sítě daří chytit obrovské množství ryb. McKuin vidí problém v tom, že se pak ryby přepravují na velké vzdálenosti pomocí lodí, které jsou poháněly levným palivem, které při spalování vypouští obrovské množství zbytkové síry.

Podle něj by hodně pomohlo, kdyby se podařilo schválit přísnější normy pro paliva mořských lodí, které se ve velké míře podílejí na znečišťování ovzduší. 

„Tato studie zdůrazňuje potřebu rozšířit náš pohled tak, aby zahrnoval celý dodavatelský řetězec,“ zdůrazňuje profesor Elliot Campbell, který je spoluautorem studie. Podle něj se nestačí jen dívat na samotné rybaření, ale zahrnout do výroby jídla celý zpracovatelský řetězec, který je mnohem komplikovanější.

Existují organizace, které se touto problematikou zabývají (například Seafood Watch) a vyvinuly nástroje pro výpočet uhlíkové stopy pro mořský rybolov. Modle McKuina však dosud nezahrnovaly proces dalšího zpracování a dopravy. Takže tato studie přidává další data, kterou mohou přidat další nástroj k výpočtům.

K nejpřekvapivějším výsledkům studie patří fakt, že z ní vyšli lépe jedlíci masa než například mlsouni sladkostí. Výzkum sledoval stravovací návyky 60 000 domácností v Japonsku a dospěl k tomu, že celková uhlíková stopa pojídačů masa nakonec byla desetinová oproti rodinám s oblibou ve sladkostech a alkoholu.

Stejně tak studie ukázala, že daleko větší uhlíkovou stopu měly domácnosti, které se hodně stravují v restauracích. Ti vyprodukují o 175 procent větší uhlíkovou stopu než ti, kdo se stravují doma „svémomocí“.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...